Vlade Divac odmerio snage sa osnovcima u Gornjem Milanovcu

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a povodom 100 godina košarke u Srbiji, organizovala je događaj „Malim koracima do velikih zvezda“ u OŠ “Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovicu.

Osnovci su danas imali priliku da se druže sa svetskom košarkaškom zvezdom Vladem Divcem i pomoćnim trenerom košarkaške reprezentacije Srbije Markom Marinovićem, koji su im preneli svoja iskustva na putu do vrha, koji je počeo baš u školskim klupama, a nastavio u najboljim svetskim košarkaškim ligama.

Pored proslavljenih košarkaša, svoju podršku ovom događaju kao i ponos na nedelje iza nas, u ime opštine i svih njenih stanovnika, podelio je i Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, koji se osvrnuo na dugogodišnje partnerstvo Fondacije i opštine Gornji Milanovac, pogotovo u domenu poljoprivrednog razvoja i podrške mladima kroz stipendije učenicima poljoprivredne škole u Požegi.

„ Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji smo organizovali sa Fondacijom godinama unazad, a ujedno i jedan od predstojećih koji planiramo zajedno sa Ambasadom SAD-a u Srbiji u narednom periodu“, dodao je Kovačević

Direktorka OŠ “Momčilo Nastasijević”, koja je danas imala čast da ugosti svetske zvezde i visoke zvaničnike, istakla je značaj obrazovanja i škole kao institucije koja ima ulogu da prepozna interesovanja i potencijale svojih učenika, kao i da ih orhrabri i osnaži u ostvarivanju njihovih želja i mogućnosti.

Košarka, sport u kom je naša zemlja jedna od najuspešnijih u svetu, prvi put se u Srbiji igrala pre sto godina, kad je Vilijam Vajland u Beograd doneo prvu košarkašku loptu i održao predavanje u OŠ „Kralj Petar I“. Ovaj događaj je produkt zajedničkih snaga Fondacije Ana i Vlade Divac i ambasade SAD-a u Beogradu i tim povodom, prisutnima se obratio i Fil Bikman, savetnik za medije, kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u Srbiji

„Mi smo srećni što smo imali priliku da sarađujemo sa Fondacijom na mnogim projektima i događajima širom Srbije, pogotovo onima koji se tiču sporta, gde se pokazuje bitnost timskog rada i motivacije“, izjavio je Bikman.

Da srebro sija kao zlato, kao i šta motiviše košarkaše da se podignu kada padnu, objasnio je Vlade Divac bivši NBA igrač i reprezentativac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac i istakao da je jako ponosan na to kako se reprezentacija predstavila na svetskom prvenstvu.

„Naši reprezentativci jesu osvojili srebrnu medalju, ali ona za nas sija kao zlato. Ponosan sam na njih i kako su se borili za svoju zemlju, zaslužili su ovu čast“, dodao je Divac.

Vlade je takođe iskoristio priliku da naglasi svojoj najmlađoj publici da je bitno da, kada se greške dese, iste ne ponavljaju, već da iz njih nauče vrednu lekciju i da je sam taj proces učenja mnogo važniji nego sam trofej ili medalja.

U nedeljama i mesecima koji su iza nas, naši košarkaši su ostvarili veliki uspeh na svetskom prvenstvu, a deo toga je sigurno zasluga i dobrog vođstva. Tim povodom, svoje iskustvo i priču je danas sa nama, direkno iz Manile, podelio pomoćni trener košarkaške reprezentacije Srbije Marko Marinović.

„Kao što je Vlade rekao, sam proces dolaska do prvenstva koji je bio jako težak je za nas veliki uspeh, medalja je došla kao šlag na tortu, ali smo pored toga ostvarili nama još jedan bitan cilj,a to je plasman na Olimpijske igre u Parizu sledeće godine. Momci su pokazali kako se bori od prvog dana turnira“, istakao je Marinović.

Marinović je podelio sa učenicima svoj najveći utisak sa prvenstva a to je definitivno bila povreda njihovog saigrača Bogiše Simanića, koja je svakako uticala na dalji tok njihove igre.

„Neprospavana noć pred utakmicu sa Italijom, definitivno se mogla videti sutradan na terenu. Ali i kada su mnogi prestali da veruju u nas, nama je Bogiša samo bio motivacija da zbog njega bodemo bolji i da damo sve od sebe da ostvarimo svoje ciljeve“, dodao je pomoćnik selektora.

Nakon što su podelili svoje „male tajne velikog uspeha“, Divac je na sportskom terenu zaigrao sa učenicima basket, otkrivši im neke od svojih najslavnijih poteza i trikova.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu organizovala na temu 100 godina košarke u Srbiji, gde smo upoznali srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti