DO POSLA PO MERI UZ PODRŠKU KARIJERNOG CENTRA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Beograd, 18. oktobar 2023. - Forum mladih sa invaliditetom je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Beogradu, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje. U karijernom centru, savetnice će pružati uslugu karijernog savetovanja, organizovati grupne radionice ličnog razvoja, a biće dostupne i obuke za tržište rada

„Glavna prednost ovih usluga je mogućnost individualnog praćenja u skladu sa planom zapošljavanja i planiranim merama podrške. Pruža se podrška u identifikaciji individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i zadataka, kao i za registraciju na portalu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom www.zaposljavanje.fmi.rs“, rekla je Jovana Krivokuća - Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

“U Srbiji kao i širom sveta, USAID uvek nastoji da nadje načina da podrži inkluziju osoba sa invaliditetom i drugih marginalizovanih grupa, tako da je ovaj karijerni centar upravo prilika za to. Naglasio bih da nam cilj nije samo da osobe sa invaliditetom nađu posao već i da razviju svoje veštine. Ono što je ovde inovativno jeste taj napor da se privatni sector uključi u priču jer postoji  mnogo talentovanih ljudi čiji potencijal nije iskorišćen”, izjavio je Kristofer Vajt, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj pri misiji USAID-a.

Upravo zato što smo svesni koliko je privatan sektor važan u celom ovom procesu, danas se prisutnima obratila i Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja kompanije Delta Holding koja je naglasila važnost prekvalifikacija i dokvalifikacija pojedinaca pri zapošljavanju i dodala: “Mi smo zajedno radili i na Strategiji o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i istakli bismo da je osim edukacija samih kandidata, vrlo važno i pripremiti tim u kompaniji za dolazak novih zaposlenih te u tom cilju Forum mladih sa invaliditetom održava i obuke za zaposlene. Takođe smo pružili podršku i samoj kampanji jer je vidljivost vrlo bitna i cilj nam je da na svom primeru pokažemo kako kompanije mogu doprineti većem interesovanju samih kandidata”.

U beogradskom Karijernom centru, u prostoru Foruma mladih sa invaliditetom, na adresi Kapetan Mišina 26, II sprat, stan 9, svakim radnim danom od 09 do 17 časova, dočekaće vas savetnice Milica Glišić i Jelena Kostić. Razgovor sa savetnicama se zakazuje putem mejlova: [email protected] ili [email protected] , kao i putem brojeva telefona  060/3357 052 i  060/3357 053.

Grad Beograd jedan je od potpisnika Memoranduma o saradnji na projektu te se na događaju obratio i Petar Jordanov, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda koji je potvrdio da će Grad nastaviti da pruža maksimalnu podršku i istakao važnost u tome što zajedno otvaramo ovaj karijerni centar.

Pored Beograda, centri su otvoreni i u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Valjevu i Zrenjaninu, gde trenutno u toku i promotivna kampanja u cilju informisanja svih osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom, kako da se jave i zakažu razgovor u lokalnom Karijernom centru.

„Želim da istaknem da smo na dobrom putu kad je u pitanju podrška osnaživanju osoba sa invaliditetom, na putu na kojem je vrlo važna uloga rada na sebi, na samousavršavanju, što je jedna od glavnih aktivnosti koje ovaj karijerni centar pruža”, izjavila je Dragana Došić, ambasadorkа projekta i korisnica FMI usluga, koje je i sama jedna od osoba sa invaliditetom u potrazi za poslom.

Karijerni centri otvoreni su u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

***

Za više informacija o projektu Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom kontaktirajte Sanju Vukelić, Fondaciju Ana i Vlade Divac, na [email protected] ili 062 79 77 46. Za više informacija o USAID-u kontaktirajte Mirjanu Vukšu Zavišić na [email protected] ili 065 316 45 30.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti