U ARANĐELOVCU DANAS POKRENUT FOND ZA PODSTICAJ RAZVOJA POLJOPRIVERDE UZ PODRŠKU USAID-A

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Aranđelovac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, pokrenuli su danas Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu. Ugovor o saradnji su potpisali Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac i Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Osnivanje ovog fonda podržao je Projekat „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

„Danas smo ovde da udružimo snage i sredstva u osnivanju jednog Fonda koji će da unapredi privredu u našoj opštini. Za narednu godinu, planirano je da se izdvoji oko 27 miliona dinara za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Aranđelovac i sa ovim sredstvima planiramo mnogo mera. Ovo je jedna mera gde smo zajedničkim snagama pokušali da nađemo način da našim poljoprivrednicima omogućimo bespovratna sredstva i na taj način podržimo razvoj ne samo proizvodnje, već i stočarstva, voćarstva, provrtlarstva i drugih privrednih grana“ izjavio je Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac

Kroz Fond su obezbeđena podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od čak 5 miliona dinara, namenjena razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, a regionalna agencija će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

„Fond u Aranđelovcu je četvrti osnovan u poslednja dva meseca i drago nam je što je ujedno i najveći, što znači da će veći broj poljoprivrednika moći da koristi njegova sredstva. Vrednost svih aktivnih fondova je dostigla vrednost od 62 miliona dinara, zahvaljujući kojim je 244 poljoprivrednika širom Srbije uložilo sredstva u unapređenje svoje proizvodnje. To je pokazatelj da imamo odličan mehanizam podrške, kako za poljoprivrednike koji sada mogu jednostavnije da dođu do neophodnih finansijskih sredstava, tako i za lokalnu samoupravu koja putem ovih revolving fondova može svake godine da podržava nove korisnike“, izjavila je Miroslava Panić, Menadžer za pristup finansijama, Projekta „Velika mala privreda“.

Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu je sedamnaesti po redu, a osim ove opštine, od 2020. godine pokrenuti su fondovi i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu i opštini Lebane. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

„Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine uz podršku USAID-a pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Fond u Aranđelovcu je prvi u ovom okrugu i nadam se da će i druge opštine uvideti prednosti ovog mehanizma koji će omogućiti poljoprivrednicima, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, da konačno obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način“,izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacija Ana i Vlade Divac

 „Fond je interesantan jer je daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja. Takoše, omogućava lokalnoj samoupravi da brzo reaguje, da to radi multisektorski i usmeri sredstva gde su potrebna“ izjavio je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

Sredstva iz fonda biće podeljena putem Konkursa  koji će biti raspisan u martu sledeće godine i namenjena su podršci poljoprivrednicima i udruženjima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane na teritoriji Aranđelovca, čime se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu kojom se može unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren u narednom periodu, na sajtovima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Fondacije Ana i Vlade Divac..

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti