Svetske košarkaške zvezde sa školarcima u Zrenjaninu povodom 100 godina košarke u Srbiji

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a povodom 100 godina košarke u Srbiji, organizovala je događaj „Malim koracima do velikih zvezda“ u OŠ „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu.

Zrenjaninski osnovci su danas imali priliku da se druže sa svetskim košarkaškim zvezdama Vladem Divcem, Dejanom Davidovcem i Strahinjom Stojačićem, koji su im preneli svoja iskustva na putu do vrha, koji je počeo baš u školskim klupama, a nastavio u najboljim svetskim košarkaškim ligama.

Pored proslavljenih košarkaša, svoju podršku ovom događaju kao i ponos na nedelje iza nas, u ime Grada i svih njegovih stanovnika, podelio je Simo Salapura, gradonačelnih Zrenjanina, koji se osvrnuo se na bogatu istoriju kada je rec o sportu u Zrenjaninu: „Zrenjaninski sportisti su do sada osvojili 23 olimpijske medalje, imamo mnogo sportskih ikona u njima mladi treba da traže uzore za ono što hoce da postignu u životu. Kod nas se neguje taj kult reprezentacije i svi naši sportisti su od Srbije napravili jedinstvenu naciju.“

Direktorka OŠ „Dositej Obradović“, koja je danas imala čast da ugosti svetske zvezde i visoke zvaničnike, istakla je značaj obrazovanja i škole kao institucije koja ima ulogu da prepozna interesovanja i potencijale svojih učenika, kao i da ih orhrabri i osnaži u ostvarivanju njihovih želja i mogućnosti.

Da srebro sija kao zlato, kao i šta motiviše košarkaše da se podignu kada padnu, objasnio je Vlade Divac bivši NBA igrač i reprezentativac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac i istakao da je jako ponosan na to kako se reprezentacija predstavila na svetskom prvenstvu.

„Generacija u kojoj sam ja igrao imala je uzore u nekim starijim uspešnim košarkasima i zato verujem da i za ovu generaciju koja je ostvarila ovakav uspeh smo svi zajedno gradili put da do toga dodje. Ova generacija je sjajna i verujem da im novi uspesi tek predstoje“, dodao je Divac.

Vlade je takođe otkrio i da mu je najteze bilo da igra protiv Medžik Džonskona i Šakil Onila i posavetovao decu da uvek treba da se bave onim sportom ka kojem ih srce vodi, a sve ostalo poput uspeha, medalja i priznanja će doci uz to.

Košarka, sport u kom je naša zemlja jedna od najuspešnijih u svetu, prvi put se u Srbiji igrala pre sto godina, kad je Vilijam Vajland u Beograd doneo prvu košarkašku loptu i održao predavanje u OŠ „Kralj Petar I“. Ovaj događaj je produkt zajedničkih snaga Fondacije Ana i Vlade Divac i ambasade SAD-a u Beogradu i tim povodom, prisutnima se obratila i Džuli Hill, supruga ambasadora.

„Ovakvi primeri pokazuju da svi treba da se ujedinimo dok učimo, radimo i bavimo se sportom. Ljudi svuda u svetu treba da se ujedine i da pružimo podršku sportu  sportistima na svim nivoima“.

U nedeljama i mesecima koji su iza nas, naši košarkaši i basketaši su ostvarili velike uspehe na svetskom i evropskom prvenstvu. Tim povodom, danas je u školi bio i Strahinja Stojačić, srpski i najbolje rangirani 3x3 FIBA basketaš sveta, koji je „direktno sa blakona“ podelio svoj utisak.

„Nadam se da će naša deca krenuti pravim putem i da će neko od njih biti novi Divac. Verujte u sebe, trenirajte jer je ovo najlepsi osecaj na svetu“.

Dejan Davidovac koji je rođen i odrastao u selu Perlez, kod Zrenjanina, podelio je anegdote odrastanja i početaka karijere i prokomentarisao uspeh naših reprezentativaca na svetskom prvenstvu:

„Mi smo dali sve od sebe to mi je najdraže. Ni za šta ne žalim, možda zato što nismo osvojili zlato za svoju zemlju ali na kraju ni to srebro nije toliko loše. Hvala Vam za podršku i što ste bili uz nas, ova srebrna medalja iz Manile, velika je stvar, meni je prvi put da sam na balkonu u Beogradu i utisci su zaista fenomenalni“ - istakao je Davidovac

Nakon što su podelili svoje „male tajne velikog uspeha“, Divac je na sportskom terenu zaigrao sa učenicima basket, otkrivši im neke od svojih najslavnijih poteza i trikova.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu organizuje na temu 100 godina košarke u Srbiji, gde ćemo upoznavati srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti