Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID projekat Konkurentna privreda su pokrenuli inovativan projekat „Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje" sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija Ana i Vlade Divac pokreće fondove i obezbeđuje uz pomoć partnera podsticajna sredstva za proizvođače hrane kojima se omogućuje da realizuju investicije u proizvodnju. Inovativni model je razvijen u partnerstvu sa USAID projektom Konkurenta privreda sa ciljem stvaranja novih instrumenata za finansiranje i podršku malim poljoprivrednim gazdinstvima i proizvođačima prehrambenih proizvoda. Specifičnost koncepta je što lokalna samouprava i Fondacija formiraju fond zajedničkim ulaganjem, a iz fonda će se u narednim godinama odobravati podsticajna sredstva za poljoprivrednike.

Korisnici imaju obavezi da iznos sredstva vrate u fond u period od tri godine bez učešća ili interesa kako bi nova kasnije koristili i drugi proizvođači. Cilj projekta je da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice. Fondacija Divac je za 10 godina donacijama podržala više od 1200 gazdinstava u Srbiji, a sada je razvijen novi model za održivo finansiranje poljoprivrednika.

Tokom 2020. godine je realizovan pilot projekat u saradnji sa opštinom Čajetina i privrednim društvom "Zlatiborski eko agrar" gde je formiran prvi ovakav fond u visini od 4.000.000 dinara. Prvih 19 korisnika već je realizovalo svoje investicije i unapredilo proizvodnju, a primer dobre prakse je prezentovan brojnim lokalnim samoupravama. Pripremljen je Priručnik sa detaljnim instrukcijama i potrebnom dokumentacijom za kreiranje novih fondova i u narednom periodu je cilj je da ovaj model preuzmu i druge opštine u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti