Lokalni fondovi za razvoj poljoprivede

Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku USAID programa Konkurentna privreda pokrenula je projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” sa ciljem da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice.U saradnji sa lokalnim samoupravama pokrenuti su fondovi i obezbeđena podsticajna sredstva za proizvođače hrane kojima se omogućuje da realizuju investicije u proizvodnji. Specifičnost koncepta je što lokalna samouprava i Fondacija formiraju fond zajedničkim ulaganjem, a iz fonda će se u narednim godinama odobravati podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Korisnici imaju obavezi da iznos sredstva vrate u fond u period od tri godine bez učešća ili interesa kako bi nova sredstva kasnije koristili i drugi proizvođači. Cilj projekta je da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice. Fondacija Divac je za proteklih 14 godina, donacijama podržala više od 1.400 gazdinstava u Srbiji, a sada je razvijen novi model za održivo finansiranje poljoprivrednika.

Tokom 2020. godine je realizovan pilot projekat u saradnji sa opštinom Čajetina i privrednim društvom „Zlatiborski eko agrar“ gde je formiran prvi ovakav fond u visini od 4.000.000 dinara. Prvih 19 korisnika već je realizovalo svoje investicije i unapredilo proizvodnju, a primer dobre prakse je prezentovan brojnim lokalnim samoupravama.

U sprovođenju fondova značajnu ulogu imaju regionalne razvojna agencije i do sada je uspostavljena saradnju sa RRA Zlatibor, RRA Jug, RRA Braničevo, RRA Rasina i RRA Pčinjskog okruga.

Pripremljen je Priručnik sa detaljnim instrukcijama i potrebnom dokumentacijom za kreiranje novih fondova i procedure potrebne za sprovođenje aktivnosti. Priručnik je dostupan svim zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Tokom 2021. godine formirana su četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju u ukupnoj vrednosti od 12.000.000 dinara. Sva četiri fonda su promovisana među lokalnim poljoprivrednicima i 66 prvih korisnika je realizovali svoje investicije. Sve četiri lokalne samouprave su obezbedile dodatna sredstva za svoje fondove i raspisuju novi ciklus konkursa za poljoprivrednike.

Na sajmu poljoprivrede AgroBelgrade, 28. januara 2022. godine predstavljeni su rezultati Lokalnih fondova, a potpisani su i ugovori o osnivanju četiri nova fonda u saradnju sa gradom Užicem i opštinama Veliko Gradište, Dimitrovgrad i Brus ukupne vrednosti 11 miliona dinara. Konkursi za poljoprivrednike će biti otvoreni tokom februara i marta sa ciljem podršku poljoprivrednicima na početku radne sezone.

Primeri dobre prakse pokrenutih fondova su izazvali interes i drugih lokalnih samouprava da formiraju fondove za podršku gazdinstvima zasnovane na principima održivosti i transparentnosti.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti