Sjenica, Tutin - 19. oktobar 2023. godine. Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) su danas sa opštinama Sjenica i Tutin pokrenuli, uz podršku USAID-a, Fondove za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u ovim opštinama. Osnivanje ovih inovativnih fondova podržao je Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Kroz Fond su obezbeđena podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od po 3 miliona dinara za svaku opštinu, namenjena razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Regionalna razvojna agencija SEDA će upravljati sredstvima i aktivnostima fondova.

Pored opština Sjenica i Tutin, od 2020. godine je uz podršku USAID-a pokrenuto još 13 fondova i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji i Velikoj Plani. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 8 ovakvih fondova širom Srbije.

„Neizmerno nam je drago što se se Sjenica i Tutin danas priključuju opštinama koje imaju Lokalne fondove za podsticaj razvoja poljoprivrede. To što ih je sada ukupno 15 osnovanih u poslednje tri godine širom Srbije, definitivno potvrđuje da imamo jednostavan mehanizam finansiranja poljoprivrednika koji je održiv i za koji postoji veliko interesovanje. Ove beskamatne pozajmice znače dosta, kako proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju, tako i opštinama i razvojnim agencijama odličan alat da rade na lokalnom razvoju. Kako je USAID putem svojih projekata osmislio ovaj mehanizam podrške, tako i nastavlja da ga podržava osnivanjem novih fondova”, izjavio je Ahmet Halilagić, regionalni koordinator projekta Velika mala privreda.

„Cilj Lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede je da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, a zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacija se obezbeđuju podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Specifičnost ovih fondova je u tome što su daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način“, izjavio je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte, Fondacija Ana i Vlade Divac

Sredstva iz fonda biće podeljena putem Konkursa i namenjena su podršci poljoprivrednicima i udruženjima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane na teritoriji opština Sjenica i Tutin, čime se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu kojom se može unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

Konkursi za zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren u narednom periodu, na sajtovima SEDA i Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti