Flickr/Masa Israel Journey

Flickr/Masa Israel Journey

Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i USAID Srbija, otvara konkurs za male i mikro biznise za učešće na osmodnevnom online treningu Digitilizacija biznisa.

Pandemija je ubrzala trend digitalne transformacije biznisa u Srbiji. Mnogi biznisi koji ranije nisu ni razmišljali o korišćenju digitalnih tehnologija su bili prinuđeni da ih koriste kako bi došli do tržišta za svoje proizvode ili usluge.

Online komunikacija, online prodaja, online plaćanje i mnoge druge fraze su postale uobičajena stvar tokom 2020. godine.

Više od 80% domaćinstava u Srbiji poseduje širokopojasni pristup Internetu, a više od 2,5 miliona građana naše zemlje ima nalog na nekoj od društvenih mreža. Iako ova digitalizacija iz nužde ima vidljive pozitivne efekte, treba razmišljati o budućnosti - kako iskoristiti sve veću digitalizaciju našeg društva (posebno kupaca) za rast biznisa.

Imajući u vidu nastavak krize izazvane pandemijom COVID 19 i neizvesnu situaciju u kojoj se veliki deo preduzetnika i preduzetnica u Srbiji našao, Fondacija Ana I Vlada Divac će za 10 izabranih biznisa obezbediti besplatni osmodnevni trening i podršku u znanju za digitilizaciju njihovih biznisa.

Na konkurs se mogu prijaviti:

 • Mikro i mala preduzeća
 • Zadruge
 • Preduzetnik/ca
 • Udruženja građana koja imaju komercijalnu aktivnost

 

Prednost prilikom odabira će imati:

 • biznisi osnovani od strane žena i/ili oni koje vode žene
 • socijalna preduzeća
 • biznisi koji su na prethodnim projektima dobijali novčanu podršku fondacije

 

Ciljna grupa za prisustvo na treningu su: vlasnici biznisa i top menadžment.

 

Ciljevi treninga:

 • Razumevanje koncepta digitalizacije i digitalne transformacije u kontekstu malih biznisa
 • Upoznavanje sa konkretnim globalnim i lokalnim primerima digitalizacije i digitalne transformacije
 • Upoznavanje sa tehnologijama koje se primenjuju u procesu digitalizacije
 • Ideacija o načinu primene ovih tehnologija na biznise polaznika
 • Naredni koraci u kontekstu započinjanja procesa digitalne transformacije (finansiranje)

 

Načelni sadržaj treninga:

- Sesija 1 (2 dana): Uvod, digitalna transformacija, digitalizacija, aktuelne tehnologije koje menjaju biznise, upoznavanje izabranih biznisa, lokalni i globalni primeri digitalizacije

- Sesija 2 (2 dana): Bazični digitalni servisi (cloud servisi za email, fajlove, kolaborativni alati (tipa teams, slack i sl.), CRM, ERP, itd.) i digitalno prisustvo (društvene mreže, sajt, e-shop, itd.)

- Sesija 3 (2 dana): Napredni digitalni servisi (analiza podataka, komunikacija sa klijentima)

- Sesija 4 (2 dana): Visoke tehnologije (veštačka inteligencija, blockchain, virtuelna/proširena realnost, IoT, dronovi, itd.)

 

Termini treninga:

Termin za prvi dvodnevni trening je planiran 15. i 16. juna 2021. godine, od 10h do 16h. Za termine ostalih treninga će se trener dogovarati direktno sa polaznicima. Planirano je da se ceo ciklus treninga završi u septembru 2021. godine.

 

Prijava:

Konkurs je otvoren do 11. maja u 16h, a svi zainteresovani se mogu poslati prijavni formular popunjavanjem forme na ovom linku.

 

O predavaču:

 

Vladimir Trkulja je jedan od osnivača Startita, organizacije koje se bavi razvojem tehnološkog preduzetništva u Srbiji. Radi kao konsultant u oblastima inovacija i digitalne transformacije za domaće i međunarodne kompanije i institucije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti