O projektu

Imajući u vidu višedeceijski problem drastičnog smanjenja broja stanovnika i pada nataliteta u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac je uz finansijsku podršku individualnog donatora, Vladimira Ivanovića iz SAD, pokrenula projekat "Bebe u modi".

Prva opština u kojoj se sprovodipilot projekat je Vladičin Han. U 2016. godini, nakon dvogodišnjeg ciklusa, u oktobru je započet novi dvogodišnji ciklus podrške porodicama koje su odabrane na javnom konkursu i po unapred utvrđenim kriterijumima. Ukupno 36 porodica je do sada dobilo redovnu mesečnu finansijsku podršku, kao i redovnu pomoć medicinske sestre, a trenutno ovu pomoć (od oktobra 2016.) dobija 12 porodica.

 „Odlučio sam da ovim putem pokušam da pomognem u povezivanju ljudi, kako bismo prevazišli razlike među nama i pomogli izgradnju ravnopravnijeg društva za našu decu“, rekao nam je doktor Vladimir Ivanović, obrazlažući razloge za svoju podršku ovom projektu.

Srbija se decenijama unazad suočava sa drastičnim smanjenjem broja stanovnika. Od ukupno 165 opština, negativan prirodni priraštaj ima njih 158. Najteža situacija je na tradicionalno siromašnom jugu države, koji poslednjih godina prednjači na ovoj negativnoj skali.

Snažna medijska kampanja i okrugli stolovi koji su organizivani na temu nataliteta tokom 2013. i 2014. godine, imali su za cilj da ukažu na značaj saradnje na lokalnom nivou i mogućnostima lokalne samouprave, biznis sektora i institucija koje učestvuju u rešavanju ovog problema. Cilj je da ovaj projekat nastavi da se sprovodi i u drugim opštinama u Srbiji. 

Fondacija je u toku 2017. godine sa nadlaženim institucijama pokrenula niz aktivnosti u cilju unapređenja populacione politike u Srbiji. 

Najveći porast jeste kod drugorođene dece, gde je u prošloj godini rođeno čak 25 dece više nego u 2015. godini. Ipak, značajno je opao broj trećerođene dece, što je uslovilo mali porast ukupnog broja dece u 2016. godini, ali je u odnosu na 2014. rođeno dvadesetoro dece više u 2016.godini.

Rezultati

Od 2014. godine do 2016. godine, sprovedena su dva konkursa na kojima su izabrane porodice koje su dobile drugo i/ili treće dete u drugoj polovini 2014 i 2015. godine. Ukupno 36 porodica je do sada dobilo redovnu mesečnu finansijsku podršku, kao i redovnu pomoć medicinske sestre. Porodice su dobile novčana sredstva u iznosu od 5.700 dinara mesečno u trajanju od 24 meseca i podršku medicinske sestre koja obilazi porodice i pruža im neophodne savete i pomoć za odgajanje i negu dece. Broj rođenih beba u Vladičinom Hanu u poslednje tri godine je u porastu (128:151). 

0

porodica dobija mesečnu finansijsku podršku i pomoć medicinske sestre

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti