Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici

Program Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici zagovara sistemsko uvođenje rodno odgovornih porodičnih politika u proces donošenja odluka na nivou kompanija, Vlade i društva, kao i podizanje svesti o važnosti rodne ravnopravnosti među širom javnošću. Program sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji i u saradnji sa privatnim sektorom i Vladom Republike Srbije.

Druga faza regionalnog projekta će se sprovoditi naredne tri godine u Srbiji, a prva faza je uspešno implementirana tokom 2019-2023 godine u okviru koje su model “Radno mesto prilagođeno porodici” uvele sledeće kompanije: Raiffeisen Bank, KIVO Group, R&T group, Euronews, Premier Energy, Orange i druge.

Srž ovog programa je model „Radno mesto prilagođeno porodici“ koji nudi kompanijama iz privatnog sektora dodatna znanja i alate potrebne za kreiranje i primenu dugoročnih rodno odgovornih porodičnih politika i inicijativa. Sve preporuke su zasnovane na najboljoj globalnoj praksi i prilagođene lokalnom kontekstu kako bi se bolje uočila veza između modela Radno mesto prilagođeno porodici, rodne ravnopravnosti i boljih poslovnih rezultata. Rezultati u zemljama u kojima je model primenjen pokazuju da su takve politike moćno sredstvo za promenu diskriminatornih rodnih normi i za uspostavljanje pravednije raspodele neplaćenog kućnog rada i brige i nege u okviru porodice, što omogućava i ženama i muškarcima jednake mogućnosti u ostvarivanju svojih poslovnih ambicija i namera u vezi sa roditeljstvom.

Model „Radno mesto prilagođeno porodici“ je široko primenljiv u kompanijama svih vrsta i veličina. I mala, i srednja i velika preduzeća mogu implementirati inicijative i prilagoditi ih svojim potrebama i resursima.

Model „Radno mesto prilagođeno porodici“ se fokusira na širu definiciju porodice koja ne mora nužno podrazumevati roditelje i decu (ili sopstvenu decu), već i različite načine na koje porodica može biti organizovana (oba roditelja, samohrani roditelj, višegeneracijske porodice) imajući u vidu da neplaćeni rad u pružanju brige i nege nije ograničen samo na brigu i negu dece, već se odnosi i na druge životne obaveze i da ga treba obezbediti svim zaposlenima.

Model uključuje strategije,  aktivnosti i neophodne alate podrške poslodavcima za osmišljavanje, planiranje,  sprovođenje i praćenje  uvedenih rodno odgovornih porodičnih politika, a prilagođenih njihovim potrebama, prioritetima i izazovima u poslovanju.

Dva glavna razloga koja sprečavaju poslodavce u Srbiji da pruže dodatnu podršku zaposlenima su zabrinutost za poslovanje (mogući pad produktivnosti, efikasnosti, profita) i nedostatak svesti kako o važnosti ravnoteže između posla i privatnog života za zaposlene, posebno žene, tako i o potencijalnim koristima za poslodavce (zadovoljstvo, lojalnost, produktivnost). Međutim, treba imati u vidu da je neophodno pratiti trendove i prilagođavati se tržistu. Naime, istraživanje kompanije Deloitte  iz 2019. godine u 42 zemlje pokazuje da Milenijalci i Generacija Z preferiraju kompanije koje su usklađene sa njihovim vrednostima; mnogi kažu da neće oklevati da prekinu profesionalnu vezu ako se ne slažu sa poslovnom praksom i vrednostima kompanije, ukoliko ne mogu da postignu ravnotežu između privatnog i poslovnog života ili usled nedostatka mogućnosti za učenje, razvoj i napredak u karijeri.

 

Zato primena modela “Radno mesto prilagođeno porodici” može imati sledeće benefite za kompaniju:

  • Bolja reputacija i status. Lakše je privući i zadržati zaposlene.
  • Smanjenje troškova bolovanja i odsustva s posla, a samim tim i manjeg angažmana zaposlenih.
  • Veći stepen rodne ravnopravnosti  koji može dodati više rodne ravnoteže u radnoj snazi, uključujući nivo višeg menadžmenta i stvoriti inkluzivnije radno okruženje i kulturu.
  • Povećanje angažovanosti, inovativnosti i efikasnosti među zaposlenima.
  • Viši nivo angažovanosti dovodi do jače motivacije i veće lojalnosti među zaposlenima.
  • Razvoj kompetencija i veština: roditeljstvo i briga za druge razvijajuju mnoge prenosive veštine, kao što su upravljanje vremenom i stresom i kreativnost.
  • Odnosi s javnošću i komunikacija je prilika da se istaknu vrednosti koje jačaju brend. Prema iskustvima, kompanije koje se smatraju inkluzivnijim, dobijaju mnogo više medijske pažnje.

 

Ključne aktivnosti na programu uključuju:

  • Identifikaciju i partnerstvo sa kompanijama za pilotiranje Modela radnog mesta prilagođenog porodici
  • Podršku kompanijama u implementaciji Modela radnog mesta prilagođenog porodici kroz individualne sastanke, radionicu i mentorski rad
  • Unapređenje zagovaranja vođenog privatnim sektorom i međusobne podrške među kompanijama u vezi sa rodno odgovornim porodičnim politikama

 

Aktivnosti sprovode Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji i Fondacija Ana i Vlade Divac kroz projekat „Više mogućnosti kroz politike prilagođene porodici” u partnerstvu sa privatnim sektorom i Vladom Republike Srbije, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti