Problemi i ideje mladih isti u svim krajevima Srbije

Na jučerašnjoj konferenciji „Slavimo raznolikost” posvećenoj mladima i omladinskom aktivizmu koja je održana u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac predstavnici omladinskih organizacija iz šest opština: Prijepolje, Vladičin Han, Temerin, Pirot, Bačka Palanka i Novi Sad predstavili su tri projekta koji imaju za cilj da povećaju aktivizam mladih u ovim opštinama. Organizacije su istakle potrebu obezbeđivanja prostora i sredstava za lokalne omladinske organizacije, a predstavnici republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa najavili da će u narednom periodu više pažnje posvećivati mladima i unapređenju njihovog položaja.

Pomoćnica ministra omladine i sporta, gospođa Snežana Klašnja pohvalila je rad Fondacije “Ana i Vlade Divac” i istakla je da Sektor za omladinu kontinuirano radi na podizanju kapaciteta omladinskih udruženja kroz učešće na redovnim godišnjim konkursima uz punu podršku i negovanje partnerskog odnosa u sprovođenju planiranih programa i projekata namenjenih mladima.

Sa druge strane, gospođa Marinika Tepić iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, skrenula je pažnju da su se mnogi omladinski i kulturni budžeti pretvorili mahom u „VIP“ budžete namenjene samo većim manifestacijama i ustanovama a da se mahom zaboravilo i zapostavilo nekada praktično jedino mesto okupljanja mladih sa sela i iz manjih naselja.

Savetnik za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Rajan Rolands pohvalio je mlade i naglasio je da Ambasada SAD veruje u potencijal cele Srbije i u važnost saradnje raznih zajednica na novim idejama, novim inicijativama, i sa novim partnerima. Takođe je rekao da ambasada podržava mnoge programe za razvoj preduzetništva, inovacije, i liderstva mladih kroz Srbiju kao što je ovaj projekat. 

Predsednica UO Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Divac poručila je mladima da veruju u sebe i da budu svesni da je snaga u njima samima.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, predsednici opština Vladičin Han i Prijepolje i predstavnici opština Bačka Palanka i Temerin, a predstavnici društveno odgovornih kompanija Vip Mobile, Erste banka i Victoria Grupa su predstavili svoja iskustva i programe kada je u pitanju podrška omladinskim projektima i mladima.

Projekat „Slavimo raznolikost“ se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i ima za cilj osnaživanje omladinskih organizacija i promociju raznolikosti i mobilnosti među mladima unutar zemlje i upoznavanje sa raznovrsnošću kulturnog, nacionalnog i verskog identiteta različitih krajeva Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti