USAID i Fondacija Ana i Vlade Divac pokrenuli projekat Divac omladinski fondovi

BEOGRAD– 21. aprila, Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID su zvanično predstavili novi dvogodišnji projekat Divac omladiski fondovi koji će podržati omladinske projekte u devet opština.  Ono što čini ovaj projekat jedinstvenim je to što sredstvima iz projekta upravljaju mladi koji odlučuju o prioritetima u njihovim lokalnim zajednicama.

Uz sredstva koje daje USAID kroz Fondaciju Ana i Vlade Divac, sredstva će obezbediti i lokalni biznisi i partnerske opštine, što govori o značaju lokalnih samouprava u angažovanju mladih. Opštine partneri na projektu Divac omladinski fondovi su : Vlasotince, Blace, Vladičin Han, Prijepolje, Aranđelovac, Obrenovac, Lazarevac, Vršac, Kanjiža.

“Čestitam Fondaciji Ana i Vlade Divac na sjajnim rezultatima u radu sa mladima.  Divac omladinski fondovi su se pokazali uspešnim u angažovanju mladih koji nisu bili aktivni  i njihovom uključivanju u process donošenja odluka na lokalnom nivou” rekla je gospođa Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

“USAID podržava omladinske inicijative u Srbiji više od decenije. To radimo zato što verujemo da je angažovanje i ulaganje u mlade ljude u Srbiji ključno za celokupni razvoj Srbije”,izjavio je  Peter Wiebler, direktor USAID Kancelarije za demokratiju i upravljanje.  

Gospođa Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac , zahvalila je  USAID - u  i partnerskim opštinama na podršci i pozvala mlade da imaju aktivnu ulogu u promenama u njihovim lokalnim zajednicama.  

U 2014. godini, 12,000 mladih iz devet opština realizovalo je 94 omladinska projekta kroz pilot projekat Divac omladinski fondovi.