Okrugli sto "Samohrani roditelji i tržište rada u Nišu"

OKRUGLI STO “SAMOHRANI RODITELJI I TRŽIŠTE RADA U NIŠU”

 

Fondacija Ana i Vlade Divac i udruženje Jelek održali su u Nišu okrugli sto “Samohrani roditelji i tržište rada u Nišu” na kome se razgovaralo o položaju samohranih roditelja i njihovih porodica, zaštiti njihovih ljudskih i radnih prava, kao i dostupnosti programa za njihovo ekonomsko osnaživanje u Nišu.

Marina Kostić iz Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Grada Niša konstatovala je da ne postoje određena prava koja su posvećena ovoj socijalno ugroženoj kategoriji i prenela podatak Odseka za dečiji dodatak da je svaki treći korisnik prava na dečji dodatak u Nišu samohrani roditelj.  Mirka Petrović iz Niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje naglasila je da poslednjih godina raste broj lica koje se izjašnjavaju kao samohrani roditelji prilikom prijavljivanja u Nacionalnoj službi. Tom prilikom se i javlja “pozitivna diskriminacija” jer zaposleni u NSZ upućuju takva lica češće poslodavcima, ali se tu završava uloga NSZ.

Učesnica okruglog stola ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša, Stela Jovanović zaključila je da bi u pregovorima sa novim investitorima koji ulažu u Grad Niš trebalo ugovoriti i zapošljavanje određenog broja samohranih roditelja.  Ivona Gvozdenović, koordinatorka projekta iz Fondacije Ana i Vlade Divac najavila je novi konkurs za samozapošljavanje u okviru koga će 4 samohrane majke dobiti pomoć za započinjanje sopstvenog posla u iznosu od po 180.000 dinara.  Ona je pomenula  I podatak da je u Srbiji evidentirano 116.000 samohranih roditelja i da je 30% od toga broja materijalno ugroženo.  Ana Jovanović iz partnerskog udruženja “Jelek”  istakla je da je cilj zajedničkog projekta sa Fondacijom “Jačanje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji“  pre svega ekonomsko osnaživanje samohranih roditelja, kao i njihovo osnaživanje da se izjasne o svom statusu bez bojazni od diskriminacije.

Na okruglom stolu, govorila je i Vesna Ilić jedna od 10 samohranih majki dobitnica granta za samozapošljavanje realizovanog u okviru projekta Fondacije Ana i Vlade Divac i udruženja Jelek. Zahvaljujući ovoj podršci ona je otvorila sopstveni kozmetički salon, ali je napomenula da nema nikakvih drugih olakšica na početku biznisa i da joj je veoma teško da izmiri sve obaveze koje kao preduzetnica ima.

Projekat “Jačanje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji” Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa udruženjem “Jelek” sprovode u pet gradova: Kragujevcu, Leskovcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu a finansijski ga podržava Evropska unija u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava 2013 (EIDHR).

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti