Evropska komisija uvrstila “RAISE”,  zajednički projekat Fondacije Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacije i UniCredit Banke među 20 najboljih projekata u Evropi

 

U sklopu istraživanja i evaluacije različitih projekata i modela na temu migrantskog preduzetništva, Evropska komisija je uvrstila Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE), koji su zajedno sproveli Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, među 20 najboljih projekata u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica. Ovo je ujedno i jedini projekat iz Jugoistočne Evrope koji se, u konkurenciji od preko 200 projekata, izdvojio kao primer dobre prakse.

Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE) sprovođen je u periodu od 2009. do 2012. godine i obuhvatio je 140 izbeglih i interno raseljenih porodica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, koje su do tada živele u kolektivnim centrima. Cilj je bio da im se obezbede neophodni uslovi i podrška za započinjanje sopstvenog biznisa kako bi se na taj način integrisali u lokalne zajednice u kojima žive. Sredstva za sprovođenje projekta obezbedila je UniCredit fondacija, dok je Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa UniCredit Bankom i Novosadskim humanitarnim centrom sprovela projekat.

Za porodice obuhvaćene projektom kroz kampanju „Možeš i ti” obezbeđena su seoska domaćinstva kao jedan od preduslova za započinjanje sopstvenog posla i integraciju u novu sredinu, dok je u sklopu “RAISE” projekta svaka porodica dobila bespovratni grant u iznosu od 2.000 evra. Pomenuti grant je bio namenjen za započinjanje sopstvene dohodovne aktivnosti, dok su korisnicima grantova, kroz specijalno kreiran program savetodavne podrške za profesionalnu orjentaciju i obuku, obezbeđena osnovna znanja i veštine za vođenje sopstvenog biznisa. Tokom perioda sprovođenja projekta, UniCredit fondacija je uložila preko 515 hiljada evra.

U vodiču „Evaluacije i analize dobrih praksi u promociji i podršci migrantskom preduzetništvu“ koji je pripremila Evropska komisija, istaknuto je da je “RAISE” jedina inicijativa u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana koja se fokusirala na ekonomsku integraciju izbeglih i interno raseljenih lica na sveobuhvatan način, posvećujući posebnu pažnju različitim aspektima socijalne i ekonomske inkluzije, kao što su obezbeđivanje domaćinstava, mentalno i emotivno stanje primalaca sredstava i socijalna integracija u novu sredinu.”

Brojne porodice obuhvaćene ovim programom su istakle da im je upravo on omogućio da stanu na noge i započnu poljoprivrednu proizvodnju, a zatim i plasiraju proizvod na tržište.

“Naša deca će ići u školu i stvarno mi je važno što će imati neki oslonac ako jednog dana budu imali problema da nađu posao. Oni će biti u mogućnosti da žive od našeg biznisa. Ovo je, zaista, bilo jako važno za nas, u svakom smislu, duhovnom takođe. Ovo nas je spasilo”, reči su Sanje Milić, izbeglice iz Hrvatske, koja danas živi u selu Grabovac kod Obrenovca i kojoj je u okviru projekta dodeljeno seosko domaćinstvo i plastenik za proizvodnju povrća.

Veliko zadovoljstvo zbog uspeha koje je postigao projekat „RAISE“ izrazila je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac: “Veoma smo ponosni na uspeh projekta “RAISE” koji smo realizovali sa našim partnerima UniCredit fondacijom i UniCredit Bankom i koji je pomogao da izbegle i interno raseljene porodice stanu na svoje noge i počnu da žive samostalno. Naša fondacija će i u narednom periodu nastaviti da radi na ekonomskom osnaživanju najranjivijih društvenih grupa, kao i pružanju podrške dobrim poslovnim idejama za započinjanje i razvijanje sopstvenog biznisa.”

Mauricio Karara, predsednik UniCredit fondacije, ovim povodom je izjavio: “Priznanje Evropske komisije je potvrda da pružanje podrške različitim inicijativama na teritorijama na kojima poslujemo, može biti nagrađeno. Bili smo potpuno sigurni da ćemo saradnjom sa Fondacijom Ana i Vlade Divac uspeti da pomognemo velikom broju izbeglih i interno raseljenih lica. Radeći zajedno sa UniCredit Bankom, kreirali smo projekat koji je prepoznat kao primer najbolje prakse.“

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti