Catholic Relief Services – CRS i Fondacija Ana i Vlade Divac obnovili su 13 od 18 baraka u okviru prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Krnjači kroz više različitih projekata. Ukupna vrednost obnove je 1,2 miliona američkih dolara, kojom je obezbeđen adekvatan smeštaj za 800 ljudi.

Poseta centru za azil Krnjača povodom obnove 13 baraka

 

Predstavnici Komesarijata za izbeglice republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Republike Srbije Catholic Relief Services - CRS, Fondacije Ana i Vlade Divac i UNHCR, kao i mediji obišli su pet od trinaest obnovljenih baraka i tom prilikom razgovarali i sa licima koja borave u Krnjači.

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije rekao je da u Srbiji trenutno boravi oko 5000 izbeglica.

„Protekle dve godine kada je kroz našu zemlju prošlo milion izbeglih lica mi smo pokazali da smo spremni da ispratimo i takve talase. U ovom trenutku naši kapaciteti su planirani - za 7000 lica. Na našu i sreću onih koji dolaze u Srbiju, njih je sve manje, a nadamo se da do novog talasa neće doći“, dodao je gospodin Nenad Nerić. „Period koji se zadržavaju izbegla lica u Srbiji je 3 do 6 meseci. Mislim da je to u ovom trenutku jedan duži period i da su ta lica svesna toga, a mi smo spremni da tih 6 meseci pružimo ljudima koji su izbegli i imaju životni problem, da to urade na dostojanstven način.

„Od početka migrantske krize Catholic Relief Services - CRS je uspela da izdvoji 10 miliona  dolara, što od privatnih donacija u SAD, američkih katolika, što od donatorskih kuća, vlada, država, kako u Evropi tako i širom sveta. U Krnjači smo uložili u obnovu baraka 1, 2 miliona dolara, a ukupno smo u saradnji sa Fondacijom Divac za aktivnosti sa izbeglicama uložili 3,5 miliona dolara za ovu populaciju širom Srbije.

Dino Mujanović, ispred CRS pomenuo je zajedničke aktivnosti sa Fondacijom Divac.

Naše aktivnosti nisu samo izgradnja i smeštaj, već i organizacija medicinske pomoći za izbeglice na pet lokacija i prevodlačke usluge, odnosno otklanjanje jezičke barijere koje izbeglice imaju u komunikaciji sa državnim organima, lekarima pre svega i nastavljamo da idemo u pozitivnom smeru za njih i da boravak na teritoriji Republike Srbije bude dostojanstven”, rekao je Dino Mujanović, direktor kancelarije Catholic Relief Services - CRS za Republiku Srbiju.

“Mi pomažemo u okviru postojećih sistema Republike Srbije, bez kreiranja paralelnih i dopunjujemo postojeće kapacitete da bi osigurali ljudsko dostojanstvo ljudima kojima smo u obavezi da pomognemo”, dodao je Dino Mujanović.

Na izjavu se nadovezala i Ana Koeshall koja je pomenula aktivnosti sa CRS ali i sve druge akcije Fondacije Dovac kada je u pitanju izbeglička kriza.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac izjavila je „2017. godina za Fondaciju Divac godina solidarnosti - 10 godina od osnivanja Fondacije. Tada je naš prvi posao bio upravo ovde u Krnjači, u saradnji sa Komesarijatom.

„Tad smo počeli da zbrinjavamo izbegla i raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika. Nažalost, u avgustu 2015, došla je još jedna izbeglička kriza i mi smo se i u nju uključili. CRS nam je jedan od glavnih saradnika i donatora, a kao što je Dino Mujanović pomenuo, sa njima smo uložili 3, 5 miliona dolara u različite centre u Srbiji. Radili smo zajedno u prihvatnom centru Kikinda, potom u Tutinu - biće završen 31. avgusta, a radimo i u Vranju, završen je dečji kutak a otvaramo uskoro i ambulantu u sklopu prihvatnog centra“, dodala je Ana Koeshall.

„Pored svega toga radimo i dosta okupacionih aktivnosti. Krnjača trenutno zbrinjava preko 700 ljudi a oni treba nečim da se bave, a u saradnji sa Komesarijatom i Ministarstvom planiramo i sledeći period, kada će neke od aktivnosti biti povezane sa različitim lokalnim institucijama, kako bi same izbeglice, kada završe zanat, dobile sertifikat i da koriste znanje dalje“, dodala je Ana.

„Zato ulažemo i u lokalne samouprave koje trpe teret izbegličke krize - uložili smo u sedam škola, donirali bolnicama“, završila je Ana Koeshall.

Jedna od devojčica koja učestvuje u radionici crtanja i izrade odeće u Krnjači, Zad Lašt (Avganistan) podelila je svoju priču sa prisutnim novinarima: „Sam put do Srbije bio je izuzetno opasan. Dešavalo se da po pet dana provedemo u šumi bez hrane i vode, osnovnih životnih namirnica. A u nekim država nam je policija bila za petama.  Jedan od razloga zbog kog sam krenula iz Avganstana je da nešto uradim u svom životu, da izgradimo karijeru jer u Avganistanu nismo mogućnosti.

Želela bih da u budućnosti postanem doktor, dobar doktor i pomažem ljudima“.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti