Jovan, Jovana i Novica

Jovan, Jovana i Novica

SOCIJALNI IZVEŠTAJ:

Porodica  Nikolić:

 

Porodica Nikolić ima 3 člana, otac Novica, ćerka Jovana i sin Jovan.

Novica je rođen 10.02.1958. godine u Sokobanji. On je teško bolestan, ustanovljen mu je diabetes, srčani je bolesnik, bubrezi mu otkazuju, a u avgustu je doživeo i moždani udar zbog kog mu šake više nisu u funkciji i otežano se kreće. Pored toga, zbog bolesnih bubrega mu otiču noge što dodatno doprinosi otežanom kretanju. Novici je potreban 24 časovni nadzor, jer upada u hipoglikemijske krize.

Majka je decu i Novicu napustila pre 13 godina,a trenutno je u zatvoru. Maltretirala je Novicu i decu i psihički i fizički.

 

Jovana je rođena 2001. godine. Završila je osnovnu školu i nije upisala srednju, jer je morala da se stara o ocu.

 

Jovan je rođen 2002. godine i trenutno ide u srednju školu u Sokobanji, gde uči za konobara. Jovanu je njegov profesor karatea ustupio sobicu za život u pomoćnom objektu. Za uzvrat, Jovan pazi na taj objekat i održava poljoprivredne mašine koje se tu nalaze.

 

Jovan i Jovana su se dogovorili da će Jovan upisati srednju školu, a Jovana će se starati o ocu.

 

Jedini mesečni prihod ove porodice je socijalna pomoć u iznosu od 12.000 RSD. Od ovog iznosa minimum 7.500 mesečno odlazi za osnovne lekove za oca. Zbog lošeg materijalnog stanja deca nemaju lična dokumenta.

 

Porodica Nikolić je imala 4 ovce i jedno jare, koje su prodali. Imali su i magare sa kojim je Jovan vodio turiste ovo leto po Rtnju, ali su i njega prodali.

 

Porodici je neophodno obezbediti novu kuću, kao i bilo kakvu ekonomsku pomoć kako bi se bavili poljoprivredom ili stočarstvom.

 

 

 

TEHNIČKI IZVEŠTAJ:

Zatečeno stanje:

 

Objekat je star oko 200 godina, njegova provršina je 50m2, ima tri sobe i hodnik. Objekat ima podrumske prostorije.

Objekat je građen od kamena, pune cigle i drvenih greda. Malteracija je rađena od blata i slame. Temeljni zidovi su u veoma lošem stanju, na jednom delu temeljni zid se obrušio, drvene grede koje su u sklopu poda kuće su takođe u lošem stanju  i popucale.  Stolarija je drvena koja je loša i stakla na prozorima ili su popcula ili ih nema. Podovi, zidovi i plafoni u objektu su popucali. U objektu ne postoji toalet, porodica koristi poljski WC. U objektu nema vode, ali postoji ispred kuće. Struja je isključena pre oko 4 godine i trenutno dug za struju iznosi preko 500.000 RSD.

Od pomoćnih objekta na placu postoji ambar i štala.

Ne preporučuje se da porodica boravi u kući, jer postoji velika opasnost od urušavnja.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti