Fondacija Ana i Vlade Divac je tokom protekle godine obnovila kuće za 13 porodica, obnovila 17 vrtića i škola, obezbedila sredstva za razvoj biznisa za 105 poljoprivrednih domaćinstava i 7 socijalnih preduzeća, dodelila sredstva za 26 organizacija civilnog društva, dodelila 38 đačkih stipendija, podržala 51 omladinski projekat, dodelila 2,657 paketa hrane za najugroženije porodice, podržala 13 porodica koje su dobile drugo ili treće dete i pružila humanitarnu podršku za skoro 10.000 izbeglica i migranata.

U 2017. GODINI FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC OBEZBEDILA VIŠE OD 2,6 MILIONA DOLARA ZA VIŠE OD 44 000 ljudi

 

Beograd, 28. decembar 2017. - I u 2017. godini, Fondacija Ana i Vlade Divac bila je usmerena na unapređenje uslova za odrastanje i obrazovanje dece, podršku omladinskim projektima, ekonomsko osnaživanje najugroženijih kroz pomoć u započinjanju ili razvoju posla u poljoprivredi, razvoj socijalnog preduzetništva, pružanje humanitarne pomoći migrantima sa Bliskog istoka, a vrednost realizovanih projekata iznosi preko 2,6 miliona dolara. Ukupno smo pomogli više od 44 000 ljudi!

Unapređenje uslova za odrastanje i obrazovanje dece i omladine i podrška omladinskim projektima  je oblast u koju Fondacija godinama ulaže i tokom protekle godine kroz različite projekte obnovljeno je i opremljeno 17 škola i vrtića koje svakodnevno koristi više od 9.000 dece. Pored toga dodeljeno je 38 učeničkih stipendija i podržan je 51 omladinski projekat širom Srbije. Za kraj godine obezbedili smo i 1.000 novogodišnjih paketića za decu u školama širom Srbije.

Kroz podršku razvoju poljoprivrede u ruralnim područjima u okviru Divac poljoprivrednih fondova 105 poljoprivrednih domaćinstava sa 517 članova započelo je i razvilo sopstveni posao ili poljoprivrednu proizvodnju. Podrška je data u vidu stada domaćih životinja, poljoprivredne mehanizacije i građevinskog materijala u vrednosti od 135.000 dolara.

Za razvoj socijalnog preduzetništva u Srbiji dodeljena su sredstva za 7 socijalnih preduzeća u vrednosti od 47.000 dolara dok je za podršku organizacijama ciivilnog društva u Srbiji dodeljeno 320.000 dolara kroz grantove za 26 organizacija.    
U toku 2017. godine je podelili smo 2.567 paketa hrane i higijene za najugroženije porodice, kao i 13.850 paketa odeće u domovima za nezbrinutu decu, u prihvatnim centrima za migrante i u drugim ustanovama koje se brinu o socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva. 

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja da pomaže izbeglicama i tokom 2017. godine je kupila dve  seoske kuće za dve raseljene porodice u Vranju i Kikindi i pored toga obnovila 13 seoskih kuća za najugroženije porodice u Kuršumliji.

Fondacija Ana i Vlade Divac je u 2017. godini nastavila realizaciju projekta Divac omladinski fondovi u saradnji sa lokalnim organizacijama Proaktiv-om iz Niša, Udruženjem "Ja sam za" iz Aranđelovca, "Novom vizijom" iz Prijepolja, Fondacijom za mlade Obrenovca i Udruženjem "Veles" Vladičin Hana. U saradnji sa partnerima i opštinama, podržan je 51 projekat mladih u opštinama Vladičin Han, Vlasotince, Prijepolje i Obrenovac u ukupnoj vrednosti od 3,5 miliona dinara.

Takođe, Fondacija Ana i Vlade Divac je radila i na pružanju pomoći migrantima koji prolaze ili se nalaze na teritoriji naše zemlje, nastavili smo sa unapređivanjem smeštajnih kapaciteta i obezbedili uslove za dostojanstven smeštaj za preko 1.500 migranata. Završena je rekonstrukcija najvećeg centra za azil u Krnjači, izgrađen je novi centar za azil u Tutinu, rekonstruisan je prihvatni centar u Kikindi i izgrađena su  dva montažna objekta u okviru Prihvatnog centra u Vranju: ambulanta i dečji kutak. Pored toga, organizovali smo veliki broj radionica i kurseve koje je pohađalo preko 8.000 migranata.

Fondacija je osim pružanja direktne humanitarne pomoći migrantima radila i na pružanju podrške lokalnim samoupravama i zajednicama pogođenim izbegličkom krizom kroz stručnu podršku i dodelu opreme za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 70.000 dolara i podršku lokalnim zdravstvenim ustanovama kroz donaciju neophodne opreme. 

Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljuje svim partnerima i donatorima na poverenju i podršci dosadašnjim akcijama, koje su pomogle najugroženije kategorije stanovništva u protekloj godini. 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti