Stefanovićima iz sela Žabari kod Valjeva olakšana poljoprivredna proizvodnja

 

Na  4-5km od Valjeva, na 348m nadmorske visine,  prostire se pitomo selo Žabari u kome živi  7-močlana porodica Stefanović.

Domaćin, Matija (56 godina) sa suprugom Milicom (48godina) na istom ognjištu i zemljištu svojih roditelja i predaka - neguju svoja 4 deteta: Marija (19 godina), prva godina Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu; Dragan (17 godina), treći razred građevinske škole u Valjevu; Marko (15 godina), prvi razred poljoprivredne škole u Valjevu i najmlađi Dušan (6 godina), koji ovih dana polazi u predškolsko. Sedmi član domaćinstva je jedna od Matijinih sestara , Svetlana (59 godina), koja živi sa njima.

Jedini izvor prihoda za život ove porodice su prihodi od poljoprivrede. Porodica ima 7 muznih krava, 3 junice, a za svoje potrebe gaje svinje, koke, ovce. Od osam hektara zemlje koju poseduju - na pet ari je zasađena malina, na 20 ari je kupina, na 50 ari šljiva, a ostalo su pašnjaci, livade i šuma.

Proizvode i prodaju sir, imaju stalnog kupca - jednu od pekara iz Valjeva. Maline i kupine - udruženim snagama u okviru domaćinstva  - sami beru i prodaju. Od mehanizacije imaju osnovne mašine (traktor, tanjirača, drljača, plugovi) kojima obrađuju zemlju, a za mašine koje nemaju se snalaze po retkom komšiluku ili rade ručno.

Naravno, porodica deli sudbinu okruženja, pa se susreće sa niskim i neizvesnim cenama otkupa maline, kupine, sira, tako da je najveći problem doći do “živog dinara” i jako teško mogu da odvoje novac da kupe neku novu mašinu ili priključak za traktor.
  
Zahvaljujući dugogodišnjoj donatorki Fondacije “Ana i Vlade Divac”, koja je rodom sa teritorije grada Valjevo, uspeli smo ovoj porodici da kupimo i dopremimo traktorsku frezu čijom upotrebom će ukućani smanjiti  svoj fizički rad, sačuvati snagu i zdravlje za dalje životne izazove, a proizvodnju  malina, kupina podići na viši nivo.

Još jedna "fabrika pod otvorenim nebom" u kojoj i za koju žive i rade svi članovi porodice Stefanović se obradovala dobijenoj donaciji, a i pozitivna energija kojom zrači ove složna i srećna porodica pamti se i motiviše nas za dalje akcije. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti