Kroz aktivnosti Fondacije Ana i Vlade Divac, oko 100.000 pojedinaca iz dijaspore do sada je pomoglo najugroženije pojedince i društvene grupe u Srbiji donacijama u vrednosti od čak 3,5 miliona dolara.

Medijski doručak u Nišu

Medijski doručak u Nišu

U želji da sagledamo širu sliku o odnosu dijaspore i matice u oblasti filantropije, sproveli smo istraživanje o davanjima za opšte dobro iz dijaspore. Istraživanje je realizovano u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Istraživanje smo, predstavili novinarima u Nišu (27. novembra), u Beogradu (24. decembra),  Novom Sadu (12. februara) i Subotici (22. marta). 

Rezulatate istraživanja pogledajte OVDE.

Filantropska davanja definisana su kao donacije koje su upućene organizacijama, institucijama, crkvenim i verskim organizacijama, socijalno ugroženim grupama i individualnim primaocima u Republici Srbiji koji nisu deo uže ili šire porodice ispitanika. Pod pojmom dijaspora podrazumevaju se državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i pripadnici srpskog naroda, iseljenici sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihovi potomci. Donator je definisan kao pripadnik dijaspore koji kontinuirano i planski donira matici za filantropske svrhe.

Zahvaljujemo se svim donatorima i donatorkama iz dijaspore što svojim dobrim delima pomažu najugroženijim pojedincima i društvenim grupama u Srbiji, ali i što, na indirektan način, podstiču razvoj kulture davanja u Srbiji. Posebnu zahvalnost dugujemo izuzetno velikom broju pojedinaca iz čak 83 zemlje sveta koji su učestvovali u ovom istraživanju.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti