Obišli smo svih 16 mladih koji su dobili donacije preko projekta Osnaživanje mladih poljoprivrednika tokom leta 2019. godine.


Mladi poljoprivrednici dobili potrebnu priključnu mehanizaciju ukupne vrednosti 2.060.000 dinara kao podstrek za razvoj porodičnog gazdinstva na koje se aktivno uključuju po završetku srednje škole. Svi su veoma srećni zbog dobijenih donacija, a porodice ponosne što je entuzijazam mladih nagrađen opremom koja će im veoma olakšati i ubrzati svakodnevni posao.

Zahvaljujemo se svim partnerima - individualnim donatorima fondacije, opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje koji su podržali fond iz kojih učenici dobijaju sredstva. Planiramo nastavak projekta i očekujemo da ćemo imati novih partnera i obezbediti veća sredstva za novu generaciju mladih poljoprivrednika.

Slaviša Cicović iz Duškovaca dobio je  2 stanice TANA za čišćenje i dezinfekciju. Slavisa je završio smer za mesara i nastavlja posao u ozbiljnoj porodičnoj klanici. Planira proširenje proizvodnje i preradu mesa po tradicionalnoj recepturi koju će ponuditi svojim stalnim kupcima - mesarama i ugostiteljima širom Srbije. Stanice za dezinfekciju se neophodne u objektu klanice radi svakodnevnog čišćenja i održavanja po najvišim standardima.

Dimitrije Brajović iz Donje Trepče (grad Čačak) dobio je roto sitnilicu sa kardanom. Dimitrije želi da razvije voćarsku proizvodnju jer kraj u kome živi je dobar za uzgoj šljive i kruske. Donirana roto sitnilica će mu pomoći da lakše i bolje obrađuje zemljište u voćnjaku. Ukoliko cena voća ne bude dobra, razvijaće posao sa proizvodnjom rakije od koje može više da zaradi. Registrovao je gazdinstvo na svoje ime.

Vladimir Mitrović iz Gornje Dobrinje (Požega) dobio je traktorsku prskalicu sa granama od 10m i trimer benzinac
Vladimir odavno pomaže porodici u poslu, a nakon završetka škole će se posvetiti proizvodnji krompira koja donosi najveći prihod. Prskalica mu znači kako bi kvalitetnije štitili useve i obezbedili bolji prinos.

Aleksandar Ilić iz mesta Zdravčići kod  Požege dobio je tarup mulčar. Porodica sve više razvija voćarsku proizvodnju i donirani tarup im omogućava da obrađuju voćnjake i malinjake lakše i brže i tako sebi obezbede uspešniji prinos.

Stefan Divac iz mesta Ivanje (grad Prijepolje) dobio je kao donaciju mešaonu za stočnu hranu kapaciteta 300kg. Porodica se bavi tovom stoke i uz mešaonu će moći samo da pripremaju hranu za životinje koristeći žitarice koje samo proizvedu. Na taj način omogućavaju kvalitetnu hranu za životnje po povoljnoj ceni.

Dušan Jovanović iz Varde (Kosjerić) dobio je mešaonu za stočnu hranu kapaciteta 700kg. Više je nego zadovoljan  mešaonom koju koristi za pripremu hrane za svojih 40 krava i goveda. Krave daju oko 7.500 litara mleka mesečno, ali i pojedu oko 8 tona stočne hrane. Sada Dušan može da priprema hranu od kukuruza i drugih žitarica koje sam proizvede, pa životinjama obezbeđuje i kvalitetniju i jeftiniju hranu.

Jovan Maloparac iz Gornja Dobrinje (Požega) dobio je traktorsku prskalicu sa granama od 10m i trimer benzinac. I Jovan se pre svega bavi proizvodnjom kromipra, Prskalica mu znači radi kvalitetnije zaštite useva i obezbeđivanje boljeg prinosa.

Vukoman Đorđević iz Bjeluše kod Arilja, dobio je prskalicu za 200l za voće sa crevima za motokultivator i trimer benzinac. Na brdovitim terenima Bjeluše se voćarske kulture najlakše obrađuju motokultivatorom. Uz šljive i jabuke, porodica ima veliki zasad maline koji će mnogo lakše i brže štititi od štetočina. Do sada su to radili leđnom pumpom kapaciteta 25l, a sada će posao da rade neuporedivo brže i lakše sa prskalicom od 200l u prikolici motokultivatora.

Milan Đokić  iz Toponica, Knić krunjač za kukuruz sa elevatorom

Porodica se bavi ratarstvom i stočarstvom. krunjač će im omogućili da lakše i brže pripremaju kukuruz za potrebe svog gazdinstva. Milan sa bratom preuzima porodični posao u poljoprivredi, a upisao je i poljoprivredni fakultet u Zemunu jer želi da se što bolje obrazuje kako bi mogao da ostvari uspešniju proizvodnju i unapredi porodično gazdinstvo.

Vlade Krnjić iz Družetića, Gornji Milanovac - duplikator kapaciteta 700l

Porodica vec godinama proizvodi domace sireve i kajmak koje prodaju stalnim kupcima i na pijaci u Novom Sadu. Krnjici imaju i Kvalitetan proizvod i trziste. I značajan potencijal za širenje proizvodnje, zato su u dogovoru sa nasim ekonomskim savetnikom adaptirali prostor za proizvodnju, napravili mini hladnjacu a na konkursu su dobili duplikator za mleko kapaciteta 700l kojim menjaju stari od 100l. 

Pavle Maloparac, Gornja Dobrinja, Požega - roto sitnilica sa kardanom, radni zahvat 160cm

Pavle želi da proširi posao proizvodnje krompira koji dobro uspeva u njegovom kraju. Sa roto sitnilicom ce lakse I brze da obradjuje zemljiste, a moći će da radi i uslužno.

Stefan Kalimančević, Boljkovci, Gornji Milanovac - roto sitnilica sa kardanom, radni zahvat 160cm i trimer benzinac

I Stefan od uvek pomaže roditeljima u poslu, a planira da poveća broj ovaca i da unapredi rasni sastava stada. Donirana oprema će mu pomoći da efukasnije obrađuje zemlju na kojoj uzgajaja žitarice

Stefan Kozoderović, Teočin, Gornji Milanovac - roto sitnilica sa kardanom, radni zahvat 160cm i trimer benzinac

U ovom kraju je proizvodnja krompira najperspektivnija i Stefan želi da povećaju površinu sa ovom kulturom. Takođe će da ulaže i u stočarstvo i tako obezbedi bar jedan stabilan izvor prihoda za porodicu.

14.       Milan Pantelić, Radaljevo, Ivanjica - tarup radnog zahvata 1,2m

            Porodica Pantelić se bavi uzgojem krompira i maline, Milan nastavlja sa ovim poslovima i uz tarup će kvalitetno da održava malinjak koji je glavni izvor prihoda za porodicu. Trenutno je na doborovljnom odsluženju vojnog roka nakn čega se vraća poljoprivredi.

15.       Milan Kovačević, Dragojevac, Arilje - tarup radnog zahvata 1,2m

            Milan nastavlja porodični posao u voćarstvu i tarup će mu omogućiti da obrađuje voćnjak i malinjak. Uz pomoć tarupa se zasadi dobro štite i zemljište se održava što značajno utiče na prinos i Kvalitet voća.

16.       Dragoljub Petrović, Lunovo selo, Užice - roto sitnilica sa kardanom, radni zahvat 160cm

                Dragoljub pomaže ocu u poljoprivredi od malena. Rotositnilica će mu olakšati posao u obradi zemlje i pripremi useva. Pomoć je značajna za porodicu jer je nabavka prikuljučne mehanizacije teško dostižna, a kvalitetna oprema je neophodna za efikasan rad.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti