Zajedno sa novinarima nekoliko redakcija posetili smo Sombor i mesta na kojima su lokalna udruženja, građani i migranati zajednički uređivali škole, terene i održali radionice.

U Somboru stanovništvo i migranti zajedno sprovode aktivnosti za poboljšanje lokalne zajednice

Trenutno u Srbiji u prihvatnim centrima boravi 2668 migranata, dok je u Prihvatnom centru Sombor trenutno prisutno 83 korisnika, od toga 39 dece.

Novinari su se, kroz razgovor sa predstavnicima Fondacije, Komesarijata za izbeglice i migrantima koji borave u prihvatnom centru, informisali o aktivnostima koje se sprovode u cilju obezbeđivanja dostojanstvenih uslova za život svima koji su se, bežeći od ratova i siromaštva, zaustavili u Srbiji.

“Fondacija Ana i Vlade Divac je od početka migrantske krize uključena u aktivnosti kako bi obezbedila bolje uslove života migrantima dok se nalaze u našoj zemlji, ali i pružila pomoć i lokalnom stanovništvu u opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom. Drago nam je da smo imali priliku da podržimo projekte i inicijative u Somboru koje unapređuju kvalitet života i rešavaju probleme lokalnog stanovništva ali i stvaraju prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva”, izjavila je lokalna koordinatorka projekta u Somboru, Bojana Dobrilović.

Ona je istakla da je u ovoj opštini podržano šest inicijativa ukupne vrednosti od 2,6 miliona dinara, a poseban naglasak stavljen je na one projekte koji se realizuju u ruralnim sredinama, a uključuju veliki broj ljudi i pokrivaju oblasti koje imaju najveću korist za lokalnu zajednicu, kao što su kultura, obrazovanje, zdravlje, sport i ekologija.

Predstavnici medija su imali priliku da vide i Ekonomiju Srednje poljoprivredne prehrambene škole u Somboru i prisustvuju treningu terapijskog jahanja koji organizuje Udruženje građana “Griva” za sa decu smetnjama u razvoju, kao i teren obnovljen u okviru projekta.

Projektom "Uhvati grivu" koji je uz podršku Fondacije Ana i Vlade Divac realizovala UG GRIVA, po prvi put je u program terapijskog jahanja uključena grupa dece iz porodica pogođenih migrantskom krizom iz Prihvatnog centra  u Somboru. Rad sa tom grupom dece je bio izuzetno zanimljiv za sve nas. Iako je postojala jezička barijera (deca su poreklom iz različitih država) komunikacija na relaciji dete - konj- voditelj programa - volonteri, se može opisati kratko - osmesi su bili na licima svih učesnika.

Projekat takođe doprinosi povećanju vidljivosti ove grupe dece, kao i dece koja su redovni korisnici programa GRIVE. Uticao je na smanjenje stigmatizacije  i povećanje njihove uključenosti u aktivnosti zajednice.

Poseta je realizovana u okviru projekta “Podrške stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji” koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u Somboru, Šidu i Obrenovcu uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations).

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti