Oblišli smo 16 mladih učenika poljoprivredne škole u Požegi koji žive opštinama Gornji Milanovac, Arilje i Požega koji su dobili donaciju putem konkursa za podršku mladim poljoprivrednicima i to - priključnu mehanizaciju prema potrebama gazdinstva, ukupne vrednosti 2.060.000 dinara kao podstrek za razvoj porodičnog gazdinstva na koje se aktivno uključuju po završetku srednje škole.

Stefan Kozoderović, Teočin, Gornji Milanovac

Stefan Kozoderović, Teočin, Gornji Milanovac

Stefan Kalimančević, Boljkovci, Gornji Milanovac

Stefan Kalimančević, Boljkovci, Gornji Milanovac

Svi su srećni zbog dobijenih donacija, a porodice ponosne što je entuzijazam mladih nagrađen opremom koja će im veoma olakšati i ubrzati svakodnevni posao.

Stefan Kozoderović iz Teočina dobio je roto sitnilicu sa kardanom (radni zahvat 160 cm) i trimer benzinac. U ovom kraju je proizvodnja krompira najperspektivnija i Stefan želi da povećaju površinu sa ovom kulturom. Takođe će da ulaže i u stočarstvo i tako obezbedi bar jedan stabilan izvor prihoda za porodicu. 

I Stefan Kalimančević iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca dobio je identičnu donaciju. Oduvek pomaže roditeljima u poslu, a planira da poveća broj ovaca i da unapredi rasni sastava stada. Donirana oprema će mu pomoći da efukasnije obrađuje zemlju na kojoj uzgajaja žitarice.

Porodica Vlade Krnjića iz Družetića kod Gornjeg Milanovca dobila je duplikator kapaciteta 700 litara. Porodica već godinama proizvodi domaće sireve i kajmak koje prodaju stalnim kupcima i na pijaci u Novom Sadu. Krnjići imaju i kvalitetan proizvod i tržiste kao i značajan potencijal za širenje proizvodnje pa u zato su u dogovoru sa nasim ekonomskim savetnikom adaptirali prostor za proizvodnju, napravili mini hladnjaču a na konkursu dobili duplikator za mleko kapaciteta 700l kojim menjaju stari od 100l. 

Slaviša Cicović iz sela Duškovci (opština Požega) dobio je dve stanice TANA za čišćenje i dezinfekciju. Slaviša je završio mesarski smer i nastavlja posao u ozbiljnoj porodičnoj klanici. Planira proširenje proizvodnje i preradu mesa na tradicionalnoj recepturi koji ce ponuditi svojim stalnim kupcima - mesarama i ugostiteljima širom Srbije. Stanice za dezinfekciju se neophodne u objektu klanice radi svakodnevnog cišćenja i održavanja po najvišim standardima. 

Pavle Maloparac iz Gornje Dobrinje kod Požege  dobio je roto sitnilicu sa kardanom (radni zahvat 160cm). Pavle želi da proširi posao proizvodnje krompira koji dobro uspeva u njegovom kraju. Sa roto sitnilicom će lakše i brže da obrađuje zemljište, a moći će da radi i uslužno.

Dimitrije Brajović iz Donje Trepče kod Čačka dobio je takođe roto sitnilicu sa kardanom. Dimitrije želi da razvije voćarsku proizvodnju jer je kraj u kome živi dobar za uzgoj šljive i kruške. Donirana roto sitnilica će mu pomoći da lakše i bolje obrađuje zemljište u voćnjaku. Ukoliko cena voća ne bude dobra, razvijaće posao sa proizvodnjom rakije od koje može više da zaradi. Registrovao je gazdinstvo na svoje ime.

Vladimir Mitrović iz Gornje Dobrinje kod Požege dobio je traktorsku prskalicu sa granama od 10m i trimer benzinac. Vladimir odavno pomaže porodici u poslu, a posle škole će se posvetiti proizvodnji krompira koji donosi najveći prihod. Prskalica mu znači da kvalitetnije štiti useve i obezbedi bolji prinos.

Аleksandar Ilić iz Zdravčića kod Požege dobio je tarup mulčar. Porodica sve više razvija voćarsku proizvodnju i donirani tarup im omogućava da obrađuju voćnjake i malinjake lakše i brže i tako sebi obezbedi uspešniji prinos.

Stefan Divac iz Ivanja kod Prijepolja dobio je mešaonu za stočnu hranu kapaciteta 300kg. Porodica se bavi tovom stoke i uz mešaonu će moći da pripremaju hranu za životinje koristeći žitarice koje samo proizvedu. Na taj način omogućavaju kvalitetnu hranu za životnje po povoljnoj ceni.

Dušan Jovanović iz Varde kod Kosjerića dobio je mešaonu za stočnu hranu kapaciteta 700kg. Više je nego zadovoljan mešaonom koju koristi da pripremi hranu za svojih 40 krava i goveda. Krave daju oko 7.500 litara mleka mesečno, ali i pojedu oko 8 tona stočne hrane. Sada Dušan može da priprema hranu od kukuruza i drugih žitarica koje sam proizvede, pa životinjama obezbeđuju i kvalitetniju i jeftiniju hranu.

Jovan Maloparac iz Gornje Dobrinje kod Požege dobio je traktorsku prskalicu sa granama od 10m i trimer benzinac. Jovan se pre svega bavi proizvodnjom krompira pa mu prskalica znači da kvalitetnije štiti useve i obezbedi bolji prinos. 

Vukoman Đorđević iz sela Bjeluša kod Arilja dobio je prskalicu od 200 litara za voće sa crevima za motokultivator i trimer benzinac. Na brdovitim terenima Bjeluše se voćarske kulture najlakše obrađuju motokultivatorom. Uz šljive i jabuke, porodica ima veliki zasad maline koji će mnogo lakše i brže štititi od štetočina. Do sada su to radili leđnom pumpom kapaciteta 25l, a sada će posao da rade neuporedivo brže i lakše sa prskalicom od 200l u prikolici motokultivatora.

Milan Đokić iz Toponice kod Knića ima novi krunjač za kukuruz sa elevatorom zahvaljjujući donaciji. Porodica se bavi ratarstvom i stočarstvom. krunjač će im omogućili da lakše i brže pripremaju kukuruz za potrebe svog gazdinstva. Milan sa bratom preuzima porodični posao u poljoprivredi, a upisao je i poljoprivredni fakultet u Beogradu jer želi da se što bolje obrazuje kako bi mogao da ostvari uspešniju proizvodnju i unapredi porodično gazdinstvo.

Milan Pantelić iz Radaljeva kod Ivanjice dobio je tarup radnog zahvata 1,2m. Porodica Pantelić se bavi uzgojem krompira i maline, Milan nastavlja sa ovim poslovima i uz tarup će kvalitetno da održava malinjak koji je glavni izvor prihoda za porodicu. Trenutno je na doborovljnom odsluženju vojnog roka nakn čega se vraća poljoprivredi.

Milan Kovačević iz sela Dragojevac kod Arilja dobio je tarup radnog zahvata 1, 2m. Milan nastavlja porodični posao u voćarstvu i tarup će mu omogućiti da obrađuje voćnjak i malinjak. Uz pomoć tarupa se zasadi dobro štite i zemljište se održava što značajno utiče na prinos i kvalitet voća.

Dragoljub Petrović iz sela Lunovo kod Užica dobio je roto sitnilicu sa kardanom (radni zahvat 160cm). Dragoljub pomaže ocu u poljoprivredi od malena. Roto sitnilica će mu olakšati posao u obradi zemlje i pripremi useva. Pomoć je značajna za porodicu jer je nabavka prikuljučne mehanizacije teško dostižna, a kvalitetna oprema je neophodna za efikasan rad.

Zahvaljujemo se svim partnerima - individualnim donatorima fondacije, opstinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje koji su podržali fond iz kojih učenici dobijaju sredstva. Planiramo nastavak projekta i očekujemo da ćemo imati novih partnera i obezbediti veća sredstva za novu generaciju mladih poljoprivrednika.

  

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti