Predstavljen projekat „Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji" na Sednici Saveta za DOP

Na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je projekat kojim promoviše temu rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Na sastanku su predstavljena i dva projekta koji podržavaju razvoj socijalnih preduzeća - Finance4SocialChange koji realizuje Privredna komora Srbije i Smart Ipak Fond- koji realizuje Smart Kolektiv, a Trag fondacija je podsetila da je konkurs za nagradu za dobročinstvo - Virtus otvoren do 20. februara i  iznela je rezultate istraživanja u vezi sa naplatom provizija na donirane sume.

Ana i Vlade Divac Fondacija, u partnerstvu sa Fondom Centar za demokratiju sprovodi projekat - Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji, koji finansiraju Balkanski fond za demokratiju i Ambasada Kraljevine Norveške. Komponente projekta podrazumevaju:

  • podršku opštinama za usklađivanje lokalnih akcionih planova za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost (tehničku podršku, organizaciju okruglih stolova i izveštaja sa preporukama za unapređenje);
  • edukaciju civilnog sektora, lokalnih donosioca odluka i medija;
  • podizanje svesti poslodavaca i građana.

Projekat Smart Impakt Fond - Fond za održive zajednice, je program koji je Smart kolektiv pokrenuo kao novi i inovativni model u regionu za finansiranje socijalnih preduzeća, a koji sadrži i obuku i mentorsku podršku. Programom su u ovoj godini obezbeđena finansijska sredstva u vidu dodele beskamatnog kredita od 50.000 evra (za do 2 najbolja preduzeća) i mentorska podrška koja će trajati 50 dana (u periodu od 3-5 godina). Smart Impakt Fond ima i drugu komponentu -  podrške koja traje 5 meseci, a  koja će omogućiti da pet najboljih ideja dobiju grant u iznosu od 2.500 evra, kao i četvorosemečnu mentorsku podršku.

Projekat Finansiranje socijalnih promena (FInance For Social Change) sprovodi Privredna komora Srbije zajedno sa partnerima iz 12 zemalja. Program podrške se sastoji iz nekoliko komponenti, a jedna je oflajn edukacija iz oblasti merenja socijalnog uticaja, finansija, menadžmenta, strategije i komunikacije socijalnih preduzeća. Sledeća faza projekta je takmičenje za najbolju poslovnu ideju, koje će se održati u zemljama: Nemačkoj, Slovačkoj, Moldaviji i Srbiji, a najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Najavljen je i naredni sastanak projektnih partnera u periodu 9 - 10. marta t.g., koji će se održati u Privrednoj komori Srbije.

Sednice Saveta za društveno odgovorno poslovanje se realizuju u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Smart kolektiv, Trag fondacija, Katalist i Privredna komora Srbije, a uz podršku USAID-a.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti