TOKOM COVID 19 KRIZE PODRŠKA STIŽE U 8 PRIHVATNIH CENTARA

Beograd, 15. 8. 2020. U okviru projekta Podrške potrebama migrantske populacije u suočavanju sa kovidom 19 u Srbiji Fondacija Ana i Vlade Divac je tokom prethodna četiri meseca obezbedila higijenska sredstva za mesečne potrebe 2.000 ljudi u 8 prihvatnih centara (Kranjača, Šid Stanica, Šid Adaševci, Preševo, Vranje, Subotica, Kikinda i Sombor).

Četiri hiljade zaštitnih maski, koje su stigle do korisnika svih  prihvatnih centara i lokalnog stanovništva, šili su migranti su prihvatnim centrima Šid Stanica, Krnjača i Bujanovac.

Volonteri Fondacije su deci koja se nalaze u prihvatnim centrima držali online časove matematike, engleskog jezika i srpskog jezika.

Trenutno u 16 prihvatnih centara u Srbiji boravi 4.250 migranata dok je u aprilu ove godine u centrima boravilo 8.900 migranata.

“Lokalna udruženja i stanovništvo bilo je veoma zahvalno za maske koje su i dalje svima neophodne kako bi se zaštitili od koronavirusa. Drago nam je da deca mogu da imaju dodatne aktivnosti i sadržaje u centru, online časove i igre na otvorenom”, izjavio je Uroš Delić, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

U okviru istog projekta podeljeno je 250 porodičnih paketa sa društvenim igrama kao i lopte za rekreaciju na otvorenom u dva prihvatna centra - Krnjača i Šid Stanica u kojima borave porodice sa decom.  Cilj je da se sportskim i zabavnim aktivnostima dani u centru učinine vedrijim za decu od kojih su pojedina godinama tu.

“Mnogo mi znače ovi paketi, mogao sam sam da se igram i crtam sa drugovima. Imamo više utakmica i zabavu napolju”, rekao je je Abdulah (10) iz Sirije koji trenutno boravi u prihvatnom centru Krnjača.

Projekat Podrške potrebama migrantske populacije u suočavanju sa kovidom 19 u Srbiji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). Ukupna vrednost projekta je 100.000 dolara.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti