U godini punoj izazova, uz pomoć partnera, donatora i građana Fondacija Ana i Vlade Divac usmerila je 2,2 miliona dolara za pomoć građanima Srbije.

U 2020. usmerili smo 2,2 miliona za humanitarnu pomoć i opšte dobro

Podržali smo više od 60.000 ljudi kroz različite humanitarne i razvojne projekte, a fokus je bio na smanjenju posledica pandemije kovida 19, kao i podršku poljoprivrednicima, omladinskim projektima, ekonomskom osnaživanju najugroženijih grupa, te pomoć preduzetnicima. Fondacija je bila posebno posvećena strateškom razvoju filantropije i negovanju kulture davanja.

Odmah po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji, fondacija je svoj kapacitet usmerila ka hitnom obezbezbeđivanju humanitarne pomoći. Obezbedili smo 14.000 paketa hrane i higijenskih sredstava za najugroženije građane iz 16 opština Srbije i 26.000 obroka za korisnike narodnih kuhinja. 4 zdravstvene ustanove dobile su potrebnu medicinsku opremu i aparate, a 9 prihvatnih i azilnih centra neophodna higijenska sredstva i igračke za decu.

Osam ugroženih porodica dobilo je pomoć za obnovu i opremanje svojih domova. Osnovna škola “Radoš Tošić” iz Osojana na Kosovu i Metohiji opremljena je spravama za nastavu fizičkog vaspitanja, računarima i nastavnim sredstvima, dok su vrtići u Stajićevu, Vrnjačkoj Banji i Smederevskoj Palanci dobili nova igrališta. Kroz program Divac Stipendija, dodelili smo 151 učeničku stipendiju đacima iz materijalno ugroženih porodica.

Petnaest preduzeća je dobilo podršku za razvoj poslovanja, uključujući 5 grantova namenjenih ženskom preduzetništvu. U saradnji sa grupom donatora iz SAD-a, nastaviljen je program IT Bootcamp - neprofitnom školom za prekvalifikacije u IT sektor. U 2019. školu je besplatno pohađalo 326 polaznika, od čega je njih 45% našlo posao ili praksu u ovoj oblasti.

Kroz podršku razvoju poljoprivrede, 106 poljoprivrednih gazdinstava sa više od 500 članova započelo je i razvilo sopstveni posao ili poljoprivrednu proizvodnju. Pomoć je data u vidu domaćih životinja, sadnica, poljoprivredne mehanizacije ili građevinskog materijala.

U 2020. smo se snažno borili za rodnu ravnopravnost i radna prava, promovisali ciljeve održivog razvoja i jednakost za sve, te osnaživali mlade da se aktivnije uključe u socijalni, ekonomski i politički život zemlje i regiona. Podržali smo 74 organizacije civilnog društva i medije, kako bi pomogli najugroženijim sugrađanima, promovisali solidarnost i duh zajedništva u vremenu krize.

Zajedno sa partnerima iz Koalicije za dobročinstvo radili smo na razvoju filantropije. Otvorili smo Muzej filantropije na Dobrocinitim.rs, a 620 učenika iz 9 osnovnih škola pohađalo je časove o filantropiji. Pokrenuli smo inicijativu za ukidanje PDV na donacije hrane, što bi dovelo do značajnog povećanja donacija i smanjenja siromaštva, ali i doprinelo zaštiti životne sredine.

Posebnu zahvalnost dugujemo medijima bez kojih reči o dobročinstvu ne bi dospele do građana. Hvala vam na više od 1000 medijskih izveštaja u 2020. Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljuje se svim partnerima u zemlji i dijaspori, medijima i donatorima na poverenju i podršci u protekloj godini!

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti