Engleski pojam STEAM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering), umetnost (arts) i matematika (mathematics). Prema mišljenju brojnih stručnjaka, STEAM veštine ne treba izučavati izolovano kao posebne predmete, već ih je potrebno implementirati u sve škole, bez obzira na dominantni profesionalno-obrazovni profil za koji bi se učenik opredelio. Bez obzira čime će se pojedinac baviti, STEAM predmeti biće mu neohodni za uspešno snalaženje na tržištu rada.

Kakva je budućnost STEAM obrazovanja u Srbiji?

Beograd, 16. jun 2021. Na konferenciji Budućnost STEAM obrazovanja u Srbiji predstavljeni su rezultati projekta Podrška STEAM obrazovanju u Srbiji koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke. Ohrabrujući rezultati projekta pokazali su važnost podrške ovom tipu obrazovanja i uveli u diskusiju o budućnosti STEAM obrazovanja u Srbiji iz vizure kompanija, fondacija, ministarstva, nastavnika i učenika škola.

U okviru ovog projekta devet škola dobilo je sredstva za nabavku opreme za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEAM oblasti. Prva tehnička škola iz Kruševca dobila je sredstva za nabavku robotske ruke, laptopa i transportne trake, Građevinska tehnička škola „Neimar“ iz Niša sredstva za savremenu geodetsku opremu, a Škola primenjenih umetnosti iz Šapca 3d štampač i 3d skener. Sredstva za nabavku 3d štampača i CNC mašine dobile su Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Beograda i Elektrotehnička i građevinska škola Nikola Tesla iz Zrenjanina. Novac za nabavku različitih robota, kao i delove i opremu za robote dobile su čak četiri škole - Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Niša, Politehnika - škola za nove tehnologije iz Beograda, Tehnička škola Nikola Tesla iz Šida i Gimnazija 9. maj iz Niša.    

U procesu digitalne transformacije koja se trenutno odvija u mnogim segmentima, neophodne su veštine i znanja koja počivaju na modernim tehnologijama. Srbija je širom sveta poznata po talentovanim mladim ljudima čija su inovativnost i stručnost među najzaslužnijim faktorima razvoja sve većeg broja tehnoloških kompanija u našoj zemlji. Kako bismo zadržali tu poziciju u dinamičnom tehnološkom okruženju, neophodno je razvijati pogodan ambijent za kontinuirano usavršavanje talenata u Srbiji. Intenzivnija saradnja akademskog i privatnog sektora svakako su jedan od preduslova. Kompanija NCR i naša NCR fondacija posvećeni su saradnji sa lokalnom zajednicom kako bismo zajedno stvorili prilike za unapređenje obrazovanja. Ponosni smo što naša dugogodišnja partnerstva, poput ovog sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, omogućavaju mladima da steknu i razviju kompetencije neophodne za 21. vek“, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.

Jedan od strateških ciljeva Fondacije Divac je obezbeđenje uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje dece. STEAM obrazovanje obuhvata izučavanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike na interdisciplinaran način koji ima svoju merljivu i jasnu primenu. Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da Fondacija sa partnerima već 14 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 100 vrtića i škola, a oko 70.000 dece dobilo je bolje uslove za odrastanje i edukaciju. 

Ovaj projekat je nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa NCR Fondacijom i drago nam je da je donacija u vrednosti od 3,5 miliona dinara omogućila da više od 7000 učenika u Srbiji dobije kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike kroz nabavku opreme, unapređenje kompetencija nastavnika, kao i povećanje znanja i interesovanja učenika za STEAM i sticanje veština neophodnih za uspešno snalaženje na tržištu rada“, rekla je Ana Koeshall.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel i direktor NCR Srbija, Stefan Lazarević

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel i direktor NCR Srbija, Stefan Lazarević

Jedna od devet škola koja je dobila sredstva za nabavku opreme je i Elektrotehnička škola Nikola Tesla iz Beograda. Nastavnik Milan Stanojčić je na konferenciji istakao da će 3d štampač i CNC mašinu koju su dobili u ovom projektu, učenici koristiti kako u redovnom nastavnom programu tako i na robotskoj sekciji na kojoj se njihovi učenici pripremaju za takmičenja i postižu veliki uspehe.  

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti