Održan panel : Mentalno zdravlje na radnom mestu

Produktivnost na poslu zahteva zdravo radno okruženje

Diskriminacija na poslu u direktnoj je vezi sa mentalnim zdravljem zaposlenih i njihovom efikasnosti i produktivnosti na radnom mestu, glavni je zaključak današnjeg panela „Mentalno zdravlje na radnom mestu“ koji je organizovala Fondacije Ana i Vlade Divac. Cilj panel diskusije bio je da se skrene pažnja na postojeće predrasude i stereotipe patrijahalnog društva koji se prelivaju na sve nivoe društvenog funkcionisanja i neminovno postaju obeležje organizacione kulture kompanija u Srbiji.

Izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2020. godinu beleži porast u broju pritužbi o diskriminaciji što ukazuje na spore promene u društvu kada govorimo o položaju zaposlenih u Srbiji.

„Pravo na dostojanstven rad, jednak pristup radnim mestima i pravo na jednaku zaradu za rad iste vrednosti jesu stvari koje su bitne za nas kao individue, ali i društvo u celini. Prema izveštajima Poverenika, ali i podacima iz inostranstva, zaključujemo da i dalje postoji nepovoljan položaj žena na tržištu rada“, istakao je Relja Pantić, savetnik Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Na panelu je predstavljen priručnik „Mentalno zdravlje i poslovno okruženje - Vodič za poslodavce i zaposlene“ namenjen poslodavcima, odgovornim pojedincima u okviru organizacija, kao i svim zaposlenim ženama i muškarcima i onima koji traže zaposlenje.

Koautorka priručnika Jasna Mićović naglasila je da „kada govorimo sa stanovišta organizacije, rodna ravnopravnost je i u vezi sa profitom, ali i napretkom samih organizacija, jer ukoliko ne dozvolimo ženskim talentima da daju svoj doprinos, organizacije će ostati okrenute isključivo muškom principu. Time se smanjuje kompetentnost, inovativnost i konkurentnost organizacije. Spajanjem ova dva principa zaposleni bi se osećali bezbednije i bili bi svesni da organizacija stoji iza njih, čime bi se stvorila sinergija zajedničkog rada.“

„Tema mentalnog zdravlja je izuzetno važna za zaposlene, ali i za poslodavce, naročito danas za vreme pandemije kada postoje istraživanja koja nam govore da su nasilje i uznemiravanje na radu u porastu. Kada se radi o situaciji u Srbiji, postoji Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu usvojen još 2010. godine, stoga je ovaj panel dobra prilika da se razmisli o novim zakonskim rešenjima i pravcima kako bi se unapredila zaštita zaposlenih u oblasti sprečavanja zlostavljanja na radu“, naglasio je dr Bojan Urdarević, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.                     

Pandemija korona virusa je stavila pitanje radnih prava u prvi plan. Sa povećanim radom od kuće pokrenulo se pitanje uslova za rad i mentalno zdravlje zaposlenih. Neke od velikih kompanija su pružile psihološku podršku svojim zaposlenima i potrudile se da im obezbede minimum radnih uslova od kuće dok se neki nisu najbolje snašli kada je u pitanju organizacija rada.

„Fondacija Divac je želela da ovim priručnikom pruži podršku poslodavcima i zaposlenima u organizaciji rada ali i u prepoznavanju i razumevanju uticaja rodno zasnovane diskriminacije na mentalno zdravlje zaposlenih i na posledice koje ono ima na uspešno poslovanje. Nadamo se da će kompanijama biti korisno i da ćemo imati više primera dobre prakse u budućnosti“, istakla je Marija Jovanović projektna menadžerka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Panel održan u okviru projekta „Ravnopravnost ne može da čeka“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti