Građani i kompanije prikupili više od 69.717 kilograma hrane za ugrožene

Koalicija za dobročinstvo je u okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja dobila podršku od više od 35 kompanija i na hiljade građana koji su udružili snage u promociji smanjivanja bacanja hrane i prikupljanju donacija hrane za najugroženije sugrađane širom Srbije. Ukupno je prikupljeno donacija, u novcu i u hrani, u vrednosti od 13.625.078, to jest 69.717 kilograma hrane. Rezultati kampanje su danas razmotreni sa pet kompanija koje su od 23. avgusta kada je počela kampanja bile najveći donator -  Lidl Srbija, Delez Srbija, dm-drogerie markt, MK grupa i Nestle Srbija.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da je ova kampanja poslužila kao platforma koja je okupila mnoge kompanije, organizacije kao i građane, što je pokazalo da svi možemo da se ujedinimo oko zajedničkog filantropskog cilja tako što ćemo učestvovati na različite načine“, rekao je Željko Mitkovski, menadžer Projekta za unapređenje okvira za davanje, ispred Fondacije Ana i Vlade Divac koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo.

Kompanije poput Delez, Lidl i Nestle, pored velikodušnih donacija su takođe motivisale svoje potrošače da učestvuju u akcijama doniranja hrane i promovisale su smanjenje bacanja hrane kroz razne promotivne akcije, dok je pet banaka - Erste banka, Eurobanka, OTP banka, Raiffesen banka and AIK banka - ukinulo provizije na uplate na namenski račun Nacionalnog dana davanja.

Sve donacije prikupljene tokom kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja su distribuirne ugroženim građanima preko partnerskih organizacija: Crveni krst Srbije, Banka hrane Beograd, Federacija banaka hrane Srbije, Fondacije SOS dečija sela Srbija, Fondacije Humano srce Šapca i ADRA (Adventistički razvojni i humanitarni rad).

„Nama je posebno drago što se ove godine priključio i podržao kampanju i Nacionalni dan davanja ovako veliki broj organizacija iz različitih sektora poslovanja, to pokazuje da smo zajedno jači. Ipak, najznačajniji pomak u rešavanju ovog problema bi bio napravljen ako bismo uspeli da najzad rešimo pitanje ukidanja PDV-a na donacije hrane“, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Petoro talentovanih studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, koji su tokom kampanje naslikali umetnička dela na temu bacanja hrane i humanosti, poklonili su svoje slike kompanijama koje su dale najveću podršku ovoj inicijativi.

Iako je kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ zvanično završena, uticaj koji je ova inicijativa imala na društvo nastavlja da inspiriše nove akcije koje se tiču doniranja hrane. Jedna od tih akcija inspirisana kampanjom će biti organizovana već sad u decembru. Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom ispred Koalicije za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje Novogodišnju humanitarnu baštu, gde će polovina prikupljenih donacija biti upotrebljena za kupovinu osnovnih namirnica za ugrožene sugrađane. Svi građani su pozvani da 21. i 22. decembra posete Botaničku baštu „Jevremovac“ u Beogradu ili da posete njene društvene mreže i glasaju za najlepše okićeno stablo.

Kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalni dan davanja se realizuju u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti