Fondacija Divac u 2021. godini obnovila pet seoskih škola

Školovanje i lični razvoj dece u seoskim školama su znatno otežani zbog nedostatka osnovnih uslova za boravak u školama. Đaci koriste nebezbedan i polomljen nameštaj, stare table i nefunkcionalnu opremu, a mnogi od njih svakodnevno odlaze u škole oštećenih zidova ili srušenih krovova. Naš cilj je da deca na selu imaju što bolje uslove obrazovanje, približne uslovima školovanja dece u gradu.

Fondacija Divac zajedno sa Latter-day Saint Charities ulaže u obnovu, najčešće seoskih škola, kako bi se kvalitet nastave znatno unapredio. U toku 2021. godine podržali smo ukupno pet škola iz mesta: Niš, Vranje (Vrtogoš), (Orašac) Prijepolje, Drajinac (Svrljig) i Mađere (Ražanj).

Podrška školama podrazumeva i rekontrukciju samih objekata, koji su u nefunkcionalnom stanju, ali i donacije u vidu školske opreme. Đacima su najčešće potrebne stolice, klupe, stolovi, katedre, ali i knjige i sportski rekviziti. Zahlađenje je mnoge obrazovne institucije zateklo nespremnim za zimske uslove, te smo školi iz Prijepolja pomogli da peći na drva stare više od 50 godina zamene novim. Fondacija Divac zajedno sa partnerom školama donira i interaktivnu opremu za rad, kao što su laptopovi, računari, projektori, štampači i moderne table. Sve podržane škole dobile su i paket novih i korisnih knjiga koje pokrivaju razne naučne teme, zanimljive đacima.

Ukupna vrednost svih donacija jeste 1,508,738.00 dinara, a posebno nas raduje podatak da ovo znači da smo uspeli da obezbedimo bolje uslove za 80-oro dece u seoskim školama, kao i za 30-oro đaka iz specijalne škole Bubanj iz Niša.

„Donacija projektora omogućila nam je savremenu opremu za učenje, pomoću koje učimo uz video lekcije, prezentacije i audio materijal. Bela tabla je od velike pomoći jer sa stare učenici više nisu mogli dobro da čitaju, a novi nameštaj stvorio je dobre osnovne uslove za predavanja. Učenici su takođe veoma zadovoljni novim kreativnim knjigama koje su dobili i čitaju ih svakodnevno. Sada je naša učionica opremljena kao učionice u velikim gradskim školama, hvala vam“ istakla je direktorka škole iz Ražnja, Dragana Živanović.

Svakodnevni napori ulaganja u obrazovanje i više su nego opravdani. Formalno usavršavanje nemoguće je ako nam nedostaju krede, markeri i table za pisanje, kao i stolice za sedenje. Latter-day Saint Charities je dugogodišnji donator Fondacije Divac uz čiju podršku pomažemo najugroženije stanovnike Srbije, pre svega u zabačenim ruralnim područjima zemlje.

Godinu završavamo uspešnim sumiranjem svih donacija, a u novu godinu ulazimo spremni da i dalje činimo humanitarna dela.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti