Dva miliona dinara podrške seoskim školama širom Srbije

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja ulaganje u poboljšanje uslova obrazovanja u Srbiji, kroz rekonstrukciju školskih objekata, kupovinu nove i moderne opreme, đačkih knjiga i školskog pribora. U prethodnom periodu obnovljeno je pet škola, mnogim školama donirana je školska oprema, deca sa Kosova i Metohije dobila su praznične poklone i školski pribor. Ukupna vrednost donacija je ­2 miliona dinara.

Školovanje i lični razvoj dece u seoskim školama su znatno otežani zbog nedostatka osnovnih uslova za boravak u školama. Đaci koriste nebezbedan i polomljen nameštaj, stare table i nefunkcionalnu opremu, a mnogi od njih svakodnevno odlaze u škole oštećenih zidova ili srušenih krovova. Cilj Fondacije Divac je da deca na selu imaju bolje uslove za obrazovanje, kvalitetniju nastavu i bezbrižno odrastanje.

Fondacija zajedno sa organizacijom Latter-day Saint Charities ulaže u obnovu, najčešće seoskih škola, kako bi se kvalitet nastave znatno unapredio. U toku 2021. godine podržali smo ukupno pet škola u Nišu, Vranju (Vrtogoš) Prijepolju (Orašac), Drajincu (Svrljig) i Mađere (Ražanj). Ukupna vrednost donacija u ovih pet škola jeste više od 1.5 miliona dinara, čime su obezbeđeni bolji uslovi za 80-oro dece u seoskim školama, kao i za 30-oro đaka iz specijalne škole Bubanj iz Niša.

Podrška ovim školama podrazumeva rekontrukciju samih objekata, koji su u nefunkcionalnom stanju, ali i donacije u vidu školskog nameštaja i školske opreme. Đacima su najčešće potrebne stolice, klupe, stolovi, katedre, kao i knjige i sportski rekviziti. Zahlađenje je mnoge obrazovne institucije zateklo nespremnim za zimske uslove, te smo školi iz Prijepolja pomogli da peći na drva stare više od 50 godina zamene novim. Fondacija Divac zajedno sa partnerom školama donira i interaktivnu opremu za rad, kao što su laptopovi, računari, projektori, štampači i moderne table. Sve podržane škole dobile su i paket novih i korisnih knjiga koje pokrivaju razne naučne teme, zanimljive đacima.

 „Donacija projektora omogućila nam je savremenu opremu za učenje, pomoću koje učimo uz video lekcije, prezentacije i audio materijal. Bela tabla je od velike pomoći jer sa stare učenici više nisu mogli dobro da čitaju, a novi nameštaj stvorio je dobre osnovne uslove za predavanja. Učenici su takođe veoma zadovoljni novim kreativnim knjigama koje su dobili i čitaju ih svakodnevno. Sada je naša učionica opremljena kao učionice u velikim gradskim školama“ istakla je direktorka škole iz Ražnja, Dragana Živanović.

Fondacija Divac je uz podršku individualnih donatora obezbedila nov školski nameštaj za 250 učenika i učenica OŠ „Bora Stanković“ iz sela Tibužde, dok su đaci osnovne škole „Braća Aksić“ sa Kosova i Metohije dobili praznične poklone i školski pribor.

Školu „Bora Stanković“ u selu Tibužde pohađa 250 učenika i učenica, a nažalost, klupe i stolice koje su deca upotrebljavala koristili su i njihovi roditelji i odavno je bilo vreme da se zamene za nov, čist i bezbedan nameštaj. Fondacija Divac je početkom decembra prethodne godine pokrenula akciju prikupljanja sredstava za kupovinu nove školske opreme.

Zahvaljujući velikom broju donacija i ljudima iskrenog srca, obezbeđeno je 30 klupa i 60 stolica za učenike/ce ove škole čija je ukupna vrednost više od 330.000 dinara.

Novo polugodište za učenike/ce osnovne škole „Braća Aksić“ Lipljan, isturenog odeljenja u Rabovcu, počelo je uz dodelu novogodišnjih paketića. Fondacija Divac je uz podršku individualnih donatora i humanitarnih ljudi, obezbedila poklone za decu u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji.

Svakodnevni napori ulaganja u obrazovanje i više su nego opravdani. Formalno usavršavanje nemoguće je ako nam nedostaju krede, markeri i table za pisanje, stolice za sedenje, bezbedni uslovi rada i osnovna oprema. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti