9 lokalnih fondova i više od 34 miliona dinara za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu na prestižnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade, predstavili su rezultate rada lokalnih inovativnih fondova za podsticaj poljoprivredeformiranih tokom prošle godine u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti od 12.000.000 dinara. Istovremeno je  najavljeno značajno povećanje vrednosti fondova za 2022. godinu u Vranju, Prijepolju i Ražnju. Potpisani su i ugovori o pokretanju novih sa opštinama Užice, Brus, Dimitrovgrad i Veliko Gradište koji će započeti rad u 2022. godini. Ukupna vrednost svih osnovanih fondova je više od 34 miliona dinara u devet opština.

„Ovaj projekat je zapravo novi model koji će sigurno pospešiti poljoprivrednu proizvodnju u Užicu i pomoći pre svega mladim poljoprivrednicima i ženama kao nosiocima poljoprivrednih gazdinstava da ostanu na selu, razvijaju svoju proizvodnju  i budu konkurentni na tržištu. Mi imamo dugogodišnju i veoma uspešnu saradnju sa Fondacijom Divac i u prethodnih šest godina preko 27 miliona dinara zajedničkih sredstava uložili smo u subvencije koje je dobilo više od 150 mladih poljoprivrednih proizvođača. Sigurni smo da će i ovaj novi projekat doprineti daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje u užičkim selima“ rekao je Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu grada Užica i naglasio je da se budžet za poljoprivredu iz godine u godinu uvećava i da će u tekućoj godini iznositi 41 milion dinara.

Cilj stvaranja lokalnih fondova je podsticanje poljoprivredne proizvodnje i podrška poljoprivrednicima i prerađivačima hrane da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i tako obezbede bolje uslove života za svoje porodice i život na selu.

„Dimitrovgrad je više od decenije prepoznatljiv kao opština sa izuzetno razvijenom poljoprivrednom politikom ruralnog razvoja, a jedina  je opština u Srbiji koja na svojoj teritoriji ima park agrobiodiverziteta. Fondaciju Ana i Vlade Divac prepoznali smo kao strateškog partnera za unapređenje i podršku razvoja poljoprivrede u našoj opštini, a već imamo nekoliko uspešno sprovedenih projekata“ istakao je zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev.

„Svesni smo koliko ljudima na selu znači svaka pomoć i podsticaj, posebno u manjim sredinama u kojima su ljudi u nezavidnoj situaciji. Naš cilj jeste da zadržimo naše sugrađane na selu, naročito mlade, a uveren sam da ćemo zajedničkom saradnjom i naporima unaprediti uslove života u ruralim sredinama naše opštine“ smatra Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije.

„Osnovani lokalni fondovi su i više nego funkcionalni, a poljoprivrednici dodeljena sredstva koriste za svoj razvoj i sve više lokalnih samouprava zainteresovano je za osnivanje lokalnih fondova. Zbog velikog interesovanja, opštine ulažu dodatna sredstva u fondove, te će vrednost istih porasti u narednim godinama. Fondacija Divac se trudi da u periodu pred nama uključi što više novih partnera, a veoma smo zadovoljni što konkurse otvaramo u nove četiri opštine“ istakao je Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti