Online webinar - Žensko preduzetništvo za održivi razvoj

Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje online webinar ,,Žensko preduzetništvo za održivi razvoj'', u utorak 22.marta u 11 časova, putem platforme WebinarJam.

Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Zarade žena su manje od zarada muškaraca na svim obrazovnim nivoima, u svim zanimanjima i u gotovo svim sektorima delatnosti. Takođe, žene čine većinu u zanimanjima tzv. nižeg statusa (61%) koja karakterišu loši uslovi rada i niske zarade.

Prodor žena u sferu preduzetništva predstavlja značajan korak na putu emancipacije i sticanja ekonomske nezavisnosti kao prvog preduslova za rodnu ravnopravnost. Ipak, i žensko preduzetništvo i njegov razvoj, treba posmatrati u kontekstu izraženih rodnih nejednakosti.

Iako se u pogledu podrške preduzetništvu, uključujući i onu usmerenu na žene preduzetnice, beleže pozitivni pomaci, ocena i stručne i poslovne javnosti je da preduzetnici i preduzetnice i dalje posluju u nedovoljno stimulativnom okruženju: otežan im je pristup kapitalu, kamate su visoke, nema poreskih i drugih olakšica u prvim godinama nakon pokretnja biznisa niti dovoljno stimulativnih mera, naročito onih specifičnih.

Webinar ima za cilj da ukaže na rodnu statistiku i stanje u oblasti razvoja ženskog preduzetništva, mogućnosti za unapređenje položaja žena preduzetnica i značaj mutisektorskog pristupa u kreiranju rodno osetljivih mera podrške preduzetništvu.

Teme:  Žensko preduzetništvo i Agenda 2030        

  • Žensko preduzetništvo kao ključ za dostizanje Ciljeva održivog razvoja

  • Programi podrške ženskom preduzetništvu, izazovi i perspektive

  • Značaj multisektorske saradnje u kreiranju rodno osetljivih mera

  • Razvoj ženskog preuzetništva, izazovi i perspektive

Panelisti/ Panelistkinje:

  • Branislava Simanić, Privredna komora Srbije
  • Olga Radovanović, Fond za razvoj Republike Srbije
  • Martina Petrović, Kompanija Lidl Srbija
  • Staša Stojkov Rošić, Kompaniji IKEA Srbija

Moderatorka: Marija Srdić

Za webinar možete da se prijaviti OVDE

VREMENSKI OKVIR:

Od 60 do 90 minuta trajanja online panela u zavisnosti od interesovanja prisutnih da učestvuju u raspravi. Panelisti/kinje će imati na raspolaganju blokove u trajanju od 15 minuta da osnovnim informacijama uvedu učesnike u diskusiju.

Platformu “Održivi razvoj za sve” podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija-Agenda 2030. Partneri na projektu su Fondacija Ana and Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar, Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Smart kolektiv.

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Snimak webinara možete naći OVDE

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti