Domu zdravlja u Vladičinom Hanu donirana neophodna medicinska oprema

Vladičin Han, 29. april 2022. - Domu zdravlja Vladičin Han donirana neophodna medicinska oprema za dispanzer za zdravstvenu zaštitu žena. Zahvaljujući podršci višegodišnje donatorke Fondacije Ana i Vlade Divac, Anke Erne, donirana su sredstva za nabavku kolposkopa i mikroskoa za neophodne ginekološke preglede.

Učestalost kacinoma grlića materice je izuzetno visoka u našoj zemlji i u većini slučajeva karcinom bude detektovan u odmakloj fazi rasta. Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena starijih od 30 godina i predstavlja drugi najčešći karcinom kod žena, posle karcinoma dojke. U Srbiji, nažalost, godišnje umre između 300 do 900 žena od raka grlića materice, što nas dovodi na peto mesto u Evropi.

Fondacija Ana i Vlade Divac je tokom prethodne godine uložila više od 220.000 dolara u unapređenje zdravstvenog sistema širom zemlje.

„Nastavljamo sa ulaganjem u poboljšanje uslova zdravstvenog sistema u Srbiji. Imajući u vidu porast obolevanja od malignih bolesti, značaj dijagnostikovanja ranog otrivanja karcinoma grlića materice od ogromnog je značaja. Nabavkom opreme Domu zdravlja Vladičin Han pacijentkinje će imati mogućnost adekvatnog pregleda i dijagnostike“, istakla je Ana Košel direktorka Fondacije Divac.

 

Dom zdravlja Vladičin Han je zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite koja ima ukupno 128 zaposlenih radnika. U dispanzeru za zdravstvenu zaštitu žena rade dva specijalista ginekologije i akušerstva i dve medicinske sestre. Tokom 2021. godine pregledano je više od 13 hiljada pacijentkinja.

 

„Kupovina kolposkopa i mikroskopa izuzetno je značajna kako bismo rano otkrili premaligne promene. Onda kada tumori postaju golim okom vidljivi oni su u odmakloj fazi. Time pacijentkinje ne mogu da podlegnu klasičnoj ginekološkoj operaciji već je neophodno raditi dodatnu hemio i radio terapiju. Sada ćemo biti u mogućnosti da rano uradimo papa test i u kombinaciji sa kolposkopskim nalazom planiramo biopsiju ili predložimo praćenje pacijentkinje. Time bi se izbeglo dodatno nepotrebno slanje materijala za papa testove u susedni Zdravstveni centar Surdulica i skratilo vreme čekanja rezultata sa mesec dana na nedelju dana“, naglasila je direktorka DZ Vladičin Han Kristina Petrović.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti