Neophodna jača saradnja organizacija civilnog društva i medija za promociju tema od javnog značaja

Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju održala je završnu konferenciju projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva“, u okviru kog je sa preko 2 miliona dinara podržala sedam zajedničkih inicijativa udruženja i medija iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Šapca, Leskovca, Smedereva i Žitišta.

Ukupno 14 udruženja i medija bavilo se temama ekologije, mentalnog zdravlja, ejdžizma, problema paraplegičara, mladih koji izlaze iz sistema socijalne zaštite i izbeglica. Pored finansijske podrške, za predstavnike odabranih inicijativa organizovan je i trening digitalnog marketinga za izgradnju zajednice.

Saradnja organizacija civilnog društva i medija ima važnu ulogu u informisanju javnosti o brojnim temama od javnog značaja, za veću vidljivost inicijativa u lokalnim zajednicama, ali i za skretanje pažnje donosioca odluka o problemima građana, istakla je na konferenciji Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac: „U Srbiji postoji preko 30 hiljada organizacija civilnog društva koje se bave raznim temama od javnog značaja - društvenim, zdravstvenim, ekološkim i mnogim drugim. Međutim, građani su slabo informisani o njihovim aktivnostima, te smo ovaj projekat usmerili ka udruživanju lokalnih organizacija i medija. Hteli smo da postanu vidljiviji pre svega u svojoj zajednici i uključe građane u različite faze i aspekte svog rada i time zajednički doprinesu dugoročnom menjanju svoje okoline na bolje.“

Deo konferencije bio je posvećen jednom od gorućih problema današnjeg novinarstva u Srbiji, senzacionalističkom izveštavanju o tragičnim događajima poput nesreća, slučajeva suicida, fizičkog ili seksualnog nasilja. Predstavljena je kampanja „Stavi se u moje cipele“, koje je pokrenula inicijativa „Za tebe - važno je“ i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici „Mental hub“, jedan od dobitnika novačne podrške u okviru projekta.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti