Povećanje produktivnosti zaposlenih kroz brigu o njihovom mentalnom zdravlju

Pružanje psihološke pomoći zaposlenima i drugi oblici brige o njihovom mentalnom zdravlju, kompanije treba da posmatraju kao ulaganje u produktivnost, jedan je od zaključaka panela „Mentalno zdravlje na radnom mestu“ u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac. To potvrđuje i podatak Svetske zdravstvene organizacije da svake godine kompanije izgube čak trilion dolara zbog pada produktivnosti zaposlenih usled njihovog narušenog mentalnog zdravlja.

Jelena Vulić, koautorka priručnika „Mentalno zdravlje i poslovno okruženje - Vodič za poslodavce i zaposlene“ koji je predstavljen na panelu, istakla je da je mentalno zdravlje i dalje tabu tema na našim prostorima, iako je evidentno da se o njoj sve više priča u javnosti.

„Ljudi koji imaju poteškoća sa mentalnim zdravljem često doživaljavaju stigmu, jer se karakterišu kao opasne, slabe ili nepoželjne osobe. Ta stigma prati ih i na radnom mestu, što doprinosi narušavanju slike koju imaju o sebi. Ono što susrećemo u praksi jeste da zaposleni žele da pričaju o mentalnim poteškoćama sa kojima se susreću, ali često ne znaju kome mogu da se obrate u okviru svoje kompanije. Treba istaći da mentalno zdravlje ne znači samo odsustvo mentalne bolesti, već i mogućnost pojedinca da ostvari svoj pun potencijal, da se nosi sa stresom i da živi, radi i doprinosi svojoj zajednici."

Panelu su prisustvovali i predstavnici kompanija koje su primer dobre prakse kada je u pitanju briga o mentalnom zdravlju zaposlenih. Tamara Janković iz BlackRock-a i Nevena Savić iz Infostud Grupe, predstavile su svoje iskustvo rada u kompanijama u kojima je psihološka podrška dostupna već godinama, i kako im je to olakšalo prilagođavanje uslovima rada tokom pandemije. Uvođenje četvorodnevne radne nedelje i benefiti tog modela rada predstavio je Uroš Mihajlović iz ManPowerGroup Srbija,.

Ceo panel možete pogledati na našem YouTube kanalu, a priručnik "Mentalno zdravlje i radno okruženje" dostupan je OVDE

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti