Poljoprivrednici u Vranju podržani sa 5 miliona dinara za unapređenje proizvodnje

Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je danas u Vranju rezultate rada 9 Lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede i tom prilikom potpisani su ugovori sa 15 novih korisnika Lokalnog fonda sa područja ovog grada.

Podrška je omogućena kroz projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji Fondacija sprovodi u okviru USAID Projekta za konkurentnu privredu. Od 2021. godine ovu pomoć iskoristilo je 18 vranjanskih poljoprivrednika, koji su u prvom ciklusu fonda podržani sa 6 miliona dinara.

 „Sve veći broj gradova i opština priključuje se ovom projektu, što nije iznenađujuće jer su podsticaji koji se nude veoma povoljni. Učešće u ovom projektu za nas je bio nastavak podrške razvoju sela i ruralnih mesnih zajednica. Uz to, gradimo i puteve koji su važni zbog transporta i prevoza robe, poljoprivrednog repromaterijala i dobara uopšte, kao i zbog ostanka stanovništva na svojim imanjima. Verujem da svim ovim potezima ohrabrujemo ljude, posebno mlade, da ostanu na selu“, istakao je gradonačelnik Grada Vranja dr Slobodan Milenković.

Do sada smo formirali 9 lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede, ukupne vrednosti 30 miliona dinara. Kreirani su da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koji ne postoje preko drugih programa podrške, subvencija i slično. Od 2020. godine podržali smo 100 korisnika, koji su na ovaj način nabavljali raznu priključnu mehanizaciju, plastenike, sisteme za zalivanje, sadni materijal i drugo što je bilo potrebno da unaprede svoje gazdinstvo i  na taj način obezbede sebi i svojoj porodici bolje uslove života“, istakao je Uroš Delić, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Lokalni fondovi realizuju se zajedničkim ulaganjima Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih samouprava, a korisnici su u obavezi da vrate iznos u roku od tri godine, bez kamate, kako bi novi proizvođači mogli da koriste sredstva u okviru narednih ciklusa projekata.

Pored Vranja, fondovi su aktivni u gradu Užicu i opštinama Prijepolje, Ražanj, Svrljig, Čajetina, Veliko Gradište, Dimitrovgrad i Brus, uz saradnju sa Regionalnim razvojnim agencijama Pčinjskog, Braničevskog i Rasinskog okruga i Regionalnim razvojnim agencijama Zlatibor i Jug.

U narednom periodu planiramo osnivanje novih Lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede u saradnji sa drugim zainteresovanim lokalnim samoupravama.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti