Fondacija Ana i Vlade Divac, kompanije IKEA Srbija i Mastercard podržale novih sedam preduzetnica kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena
Fondacija Ana i Vlade Divac, kompanije IKEA Srbija i Mastercard podržale novih sedam preduzetnica kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa IKEA Srbija i MasterCard pokrenula je 2019. godine projekat „Ja sam ODVAŽNA!“ usmeren na podršku ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji, sa ciljem da doprinese poboljšanju položaja žena u radnom i društvenom okruženju kroz davanje grantova i mentorsku podršku za otvaranje novih radnih mesta, povećanje kapaciteta i veština za učešće na tržištu rada i podizanje svesti javnosti o rodnoj ravnopravnosti, održivom razvoju i međusektorskoj saradnji.

U okviru projekta  „Ja sam ODVAŽNA“ podržani su biznisi osnovani od strane žena i/ili oni koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50% žena, a koji će kroz ovaj konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto za žene. Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost (igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i sl).

U okviru ovogodišnjeg konkursa, odabrano je sedam preduzetnica koje će dobiti sredstva u ukupnom iznosu od 30.000 evra, a koja će iskoristiti za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda, kao i otvaranje dodatnih radnih mesta za žene.

Na konkurs je stiglo 54 prijave, a komisija sastavljena od predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac, Ikea Srbija i Mastercarda, nakon posete preduzetnicima koje su ušle u uži krug odlučila je da sredstva budu dodeljena sledećim preduzetnicama:

•             Korali BC

•             FITAKY DOO

•             Umetnička radionica Marija Handmade

•             Marella Natural doo

•             Katarina Milosavljević PR Proizvodnja parfema i toaletnih preparata - Royal Balm

•             DANKA ŽIVKOVIĆ PR TWO N KIDS FURNITURE&DECOR

•             UG „Ženski centar Užice“

Neke od dobitnica, na primer Marija Handmade iz Šapca, dobijena sredstva će iskoristiti da kupi novu opremu kako bi unapredila proizvodnju svojih proizvoda od vune, dok će Royal Balm nabaviti automatsku krckalicu za koštunjavo voće neophodnu za proizvodnju eteričnih ulja, a Ženski centar Užice termo presu za štampu i pneumatski uređaj za nitne koji će im znatno unaprediti proizvodnju. 

„Fondacija Ana i Vlade Divac ima decenijsko iskustvo u kreiranju i sprovođenju programa, projekata i aktivnosti koje su usmerene na ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa u društvu, pre svega žena. Do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća u vidu bespovratnih sredstava sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja nam je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare svoje preduzetničke potencijale. Upravo to je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo već treću godinu za redom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija,“ izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti