Lokalni fondovi za razvoj poljoprivede
Lokalni fondovi za razvoj poljoprivede

Fondacija Ana i Vlade Divac je uz podršku USAID projekta „Konkurentna privreda“ pokrenula inovativan projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede" sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika. U periodu 2020-2022. je pokrenuto 9 fondova nakon čega je projekat dobio i podršku projekta „Velika mala privreda” za osnivanje novih lokalnih fondova u narednim godinama.

Fondacija Ana i Vlade Divac inicirala je osnivanje fondova sa zainteresovnim lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama. Osnovni cilj lokalnih fondova je da se poljoprivrednicima omogući realizovanje investicija u razvoj gazdinstava, kao i da se kreira održiv model finansiranja na nivou lokalne samouprave. U budućnosti je predviđeno da se ovim fondovima finansiraju i preduzetnici, organizacije i zadruge koje se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Specifičnost ovog inovativnog modela je u zajedničkom ulaganju lokalnih samouprava i Fondacije u fond iz kojeg će se u narednim godinama odobravati podsticajna sredstva za poljoprivrednike.

Korisnici imaju obavezi da iznos sredstva vrate u fond u periodu od tri godine bez učešća ili interesa kako bi nova sredstva kasnije koristili i drugi proizvođači. Cilj projekta je da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice. Fondacija Divac je za proteklih 14 godina, donacijama podržala više od 1.400 gazdinstava u Srbiji, a sada je razvijen novi model za održivo finansiranje poljoprivrednika.

Tokom 2020. godine je realizovan pilot projekat u saradnji sa opštinom Čajetina i privrednim društvom „Zlatiborski eko agrar“ gde je formiran prvi ovakav fond u visini od 4.000.000 dinara. Prvih 19 korisnika realizovalo je svoje investicije i unapredilo proizvodnju, a primer dobre prakse prezentovan je brojnim lokalnim samoupravama.

Pripremljen je Priručnik sa detaljnim instrukcijama i potrebnom dokumentacijom za kreiranje novih fondova i procedure potrebne za sprovođenje aktivnosti. Priručnik je dostupan svim zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Tokom 2021. godine je formirano četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju, a tokom 2022. godine su pokrenuti fondovi i u Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu u ukupnoj vrednosti od 23.000.000 dinara. Novi fondovi su promovisani među lokalnim poljoprivrednicima i ukupno 103 korisnika realizovalo je svoje investicije. Sve četiri lokalne samouprave u kojima su fondovi osnovani u 2021. godini uspele su da obezbede dodatna sredstva za svoje fondove i raspišu novi ciklus konkursa za poljoprivrednike.

U sprovođenju fondova značajnu ulogu imaju regionalne razvojna agencije i do sada je uspostavljena saradnju sa RRA Zlatibor, RRA Jug, RRA Braničevo, RRA Rasinskog okruga i RRA Pčinjskog okruga.

Primeri dobre prakse pokrenutih fondova doveli su do zainteresovanosti i drugih lokalnih samouprava da formiraju fondove za podršku gazdinstvima zasnovane na principima održivosti i transparentnosti.

Osnivanje 4 nova lokalna fonda planirano je za početak 2023. godine sa ciljem da se poljoprivrednicima na samom početku radne sezone obezbede investicija potrebne za razvoj proizvodnje.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti