Pokrenuti fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede u Novom Pazaru, Beloj Palanci i Vlasotincu

Opština Vlasotince, Fondacija Ana i Vlade Divac i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su danas ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Vlasotince. Osnivanje fonda je podržao Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Vlasotince je, posle Novog Pazara i Bele Palanke, treća opština u Srbiji koja je osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta velika mala privreda, koji ima u planu pokretanje ukupno 14 ovakvih fondova širom Srbije. Prethodno je uz podršku USAID-a pokrenuto 9 inovativnih fondova pomoću kojih je preko 100 poljoprivrednika već dobilo sredstva i uložilo u svoja gazdinstva. 

Vrednost svakog fonda, koji su stvoreni zajedničkim ulaganjem opština i fondacije, iznosi 3.000.000 dinara. Zahvaljujući ovom fondovima, poljoprivrednim gazdinstvima se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu i sredstva potrebna za modernizovanje i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje.

„Podsticajna sredstva ovog inovativnog revolving fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u proizvodnju obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni  vid podrške od strane opštine upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do povoljnih finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način“, izjavila je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama Projekta velika mala privreda.

“Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Specifičnost ovih fondova je u tome što su daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način“, izjavila je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike biće otvoren u prvoj polovini 2023. godine na sajtovima Centar za razvojFondacije Ana i Vlade Divac.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti