Schneider Electric Hub uz podršku Fondacije Ana i Vlade Divac obezbedili izgradnju dečijeg igrališta

Novi Sad, 09. novembar 2022. godine - Schneider Electric Hub, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, realizovao projekat izgradnje igrališta za decu, u naselju Adice u Novom Sadu.

Otvaranju dečijeg igrališta prisustvovali su Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada, Ana Košel, direktorka  Fondacije Ana i Vlade Divac i Vladan Krsman, zamenik generalnog direktora Schneider Electric Hub-a.

Dečije igralište se prostire na 275 kvadrata koji su pokriveni tartan podlogom. Na ovoj velikoj površini, deci će na raspolaganju biti bogat sadržaj za igru: multufunkcionalni kompleks sa dve kule, tobogan, tunel i kombinova penjalica, klackalica sa dve grede i 4 sedišta, ljuljaška sa dva sedišta, njihalica za decu uzrasta 3-7 godina, lelujavi most, tobogan sa merdevinama i  ljuljaška gnezdo.

„Veoma mi je drago što deca iz naselja Adice od danas imaju priliku da provode svoje slobodno vreme na igralištu koje je izgrađeno po svim evropskim standardima. Ovom prilikom želim da se zahvalim društveno-odgovornoj kompaniji Schneider Electric Hub koja uspešno posluje u našem gradu, kao i Fondaciji Ana i Vlade Divac što su prepoznali važnost ulaganja u decu i što sličnim projektima doprinose razvoju lokalne zajednice. Grad kontinuirano radi na izgradnji igrališta i teretana na otvorenom, vodeći računa o tome da stanovnici svih delova Novog Sada imaju jednake uslove za život. U periodu od 2014. do 2021. godine, postavljeno je 55 novih dečijih igrališta, 45 teretana na otvorenom i 5 street work out terena, a  ove godine uspešno je realizovana izgradnja devet novih dečijih igrališta. Prepoznajući značaj slobodnih aktivnosti i igre kao osnove dečijeg razvoja, nastavićemo da radimo na stvaranju boljih uslova za odrastanje naše dece“, izjavio je Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

„Raduje nas što smo danas ovde, u najlepšem mogućem ambijentu: okruženi decom. Mi smo sa velikim zadovoljstvom obezbedili sredstva i podržali izgradnju igrališta za decu naselja Adica, u Novom Sadu. I za to postoji više razloga. Schneider Electric se bavi održivim razvojem - to je naša osnovna misija - kojoj su podređeni svi naši procesi, proizvodi i usluge. Mi radimo u nadi da doprinosimo boljoj planeti i boljoj sutrašnjici za našu decu. Otuda su ovakvi projekti, za nas, prirodno mesto podrške. Schneider Electric Hub, koji je deo Schneider-ove poslovne porodice, sa preko 900 zaposlenih i preko 700 mališana, posluje upravo ovde u Novom Sadu. Zato ovaj grad za nas predstavlja posebno mesto i mi koristimo svaku priliku da pomognemo i doprinesemo razvoju ove zajednice”, izjavio je Vladan Krsman, zamenik generalnog direktora Schneider Electric Hub-a.

„Ovaj lep događaj koji danas obeležavamo nastavak je aktivnosti Fondacije Ana i Vlade Divac usmerenih na poboljšanje uslova za odrastanje i obrazovanje u Srbiji. Tokom 15 godina rada, rekonstruisali smo i opremili 285 obrazovnih ustanova - obnovili smo desetine seoskih i škola oštećenih u poplavama, veliki broj sportskih sala i igrališta, opremili mnogo kabineta i vrtića, i nabavili STEM opremu za srednje škole u nekoliko gradova u Srbiji. Podrška školama i vrtićima podrazumeva rekontrukciju samih objekata, ali i donacije u vidu školske opreme. Fondacija zajedno sa partnerskim organizacijama školama je donirala i interaktivnu opremu za rad, kao što su laptopovi, računari, projektori, štampači i moderne table. U protekloj godini čak 70 obrazovnih ustanova dobilo je novu digitalnu opremu, nameštaj i stručne materijale“, izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Schneider Electric je u Srbiji realizovao čitav niz projekata iz spektra društveno odgovornog poslovanja i podrške razvoju lokalnih zajednica, među kojima su renoviranje i opremanje zdravstvenih ustanova u Vojvodini, donacija digitalne biblioteke, računara, didaktičkih sredstava i sprava za rekreaciju predškolskim ustanovama, školama i fakultetima širom Srbije.  

Fondacija „Centar za mlade talente“, koja ove godine slavi jubilarnih 10 godina postojanja, nudi potpuno besplatnu obuku za osnovce i srednjoškolce i to iz oblasti matematike i programiranja. Do sada je izvedeno preko 5000 časova nastave, a programe je pohađalo preko 6000 polaznika.

Kroz program stipendija Schneider Electric Hub-a razvijena je uspešna saradnja sa tehničkim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu gde se podržavaju studenti tehničkih fakulteta, i to oni najbolji, sa željom da se dodatno motivišu da budu proaktivni i uspešni tokom studiranja. Do sada je u programu stipendiranja učestvovalo preko 700 studenata, dok je 300 bivših stipendista danas zaposleno, kod nas u Hub-u.

Schneider Electric Hub veruje da će novoizgrađeno igralište biti izvor radosti i srećne igre za svu decu, iz naselja, ali i šire.

Fondacija Ana i Vlade Divac je u prethodnom periodu sa partnerskim organizacijama sprovela nekoliko kampanja za poboljšanje uslova na igralištima u vrtićima širom Srbije. Nedavno je završena kampanja „Digni prstić za svoj vrtić”, i zahvaljujući sredstvima prikupljenih tokom trajanja ove kampanje, deci u vrtićima u Smederevskoj Palanci, Vrnjačkoj Banji i Stajićevu obezbeđeni su bolji uslovi za igru i bezbedan boravak na otvorenom, a svaki vrtić je dobio opremu za igralište koja im je bila najpotrebnija. Osim toga, tokom pet godina trajanja projekta "Veliko srce", sakupljeno je preko 400 hiljada evra, čime je omogućena obnova igrališta u 50 vrtića, a više od 8.000 mališana širom Srbije je dobilo mesto za lepše odrastanje.

Jedna od aktivnosti usmerena na poboljšanje uslova za obrazovanje traje već šestu godinu zaredom - Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa grupom donatora iz SAD, dodeljuje RSK stipendije učenicima srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. Do sada je 550 Divac stipendista i stipendistkinja koji postižu odlične rezultate u školi, a potiču iz materijalno ugroženih porodica, dobilo ovu pomoć. Iz godine u godinu raste broj donatora i partnera koji podržavaju ove vredne, mlade ljude, a nadamo se da će u narednim godinama taj broj biti još veći.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti