Završna konferencija projekta Obrazovanje za digitalno društvo

Na konferenciji Obrazovanje za digitalno društvo, održanoj danas u MTS dvorani, uz prisustvo predstavnika Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kompanija, civilnog sektora, nastavnika i učenika srednjih škola predstavljeni su rezultati istoimenog projekta koji su realizovali Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Cilj projekta Obrazovanje za digitalno društvo je poboljšanje uslova za STEM obrazovanje kroz nabavku opreme, unapređenje kompetencija nastavnika, kao i povećanje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline, čime je učenicima srednjih škola omogućeno da steknu veštine neophodne za uspešno snalaženje na tržištu rada.

Projekat Obrazovanje za digitalno društvo je nastavak projekta Podrška STEM obrazovanju u srednjim školama koji su realizovali Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija uz podršku Centra za promociju nauke 2020. godine. Pored nabavke opreme za srednje škole, unapređenja kompetencija nastavnika, i povećanje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline, u okviru ovogodišnjeg projekta bilo je omogućeno i da 120 polaznika iz Beograda koji žele da naprave prvi korak ka IT svetu dobije priliku da završi besplatni kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp.

Ohrabrujući rezultati prethodnog ciklusa projekta pokazali su važnost podrške STEM obrazovanju, pokrenuli razgovor o primerima dobre prakse i uveli u diskusiju o obrazovanju za digitalno društvo u Srbiji.

Dr Marina Soković, v.d pomoćnik ministra, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija izjavila je tokom konferencije da je Srbija u mnogo boljoj situaciji u odnosu na veliki broj zemalja  kada je reč o uključenju žena u nauku i visoko obrazovanje, pogotovo u oblasti STEM-a. Pokrenuti su brojni mehanizmi kada je reč o podsticanju uključivanja žena u STEM oblasti, među kojima je najpoznatija stipendija koju dodeljuje Ministarstvo prosvete u saradnji sa UNESCO-om i kompanijom L’Oreal, ženama doktorima nauka. Tokom 11 godina stipendirano je 33 žene koje nakon dobijanja prestižne nagrade ulaze u sistem Unesco-a koji ih promoviše kao relevantne naučnice širom sveta.

“Treba da budemo svesni da smo u 2022. godini i da postoji niz razloga zašto je STEM važan. STEM oblast pomaže da se razvije informisanije i angažovanije društvo što je baza svake civilizacije. Voleo bih da kažem još da ono što STEM oblasti razvijaju jeste jedno povezano integrisano razmišljanje koje je ključno za formiranje etičkog nivoa razmišljanja“ izjavio je David Morgan, zamenik šefa misije, Ambasada Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Jedan od strateških ciljeva Fondacije Divac je obezbeđenje uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje dece. STEM obrazovanje obuhvata izučavanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike na interdisciplinaran način koji ima svoju merljivu i jasnu primenu. Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da Fondacija sa partnerima već 15 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 100 vrtića i škola, a oko 70.000 dece dobilo je bolje uslove za odrastanje i edukaciju.

„Unapređivanje STEM obrazovanja i doprinos ekonomskom razvoju su dve strateške oblasti u koje NCR fondacija ulaže sirom sveta. Ponosni smo što naša dugogodišnja partnerstva, poput ovog sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, omogućavaju mladima da steknu i razviju STEM veštine koje su neophodne u današnjem digitalnom svetu“, izjavio je Stefan Lazarević, generalni direktor kompanije NCR Srbija.

„Ovaj projekat je nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa NCR Fondacijom i drago nam je da danas imamo priliku da predstavimo rezultate najnovijeg zajedničkog projekta, u okviru kojeg je nabavljena oprema neophodna za obezbeđivanje kvalitetnijeg STEM obrazovanja u srednjim školama u Srbiji. U ovom ciklusu, zahvaljujući donaciji u vrednosti od 1,6 miliona dinara,  nabavljena je oprema za 8  škola i time je više od 6000 učenika dobilo bolje uslove za obrazovanje. Škole su dobile 3D skenere i 3D štampače, CNC mašinu, termovizijsku kameru I robotke ruke, a formirali smo i prvu VR učionicu u istočnoj Srbiji. Cilj našeg partnerstva jeste da što veći broj učenika i studenata dobije kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, i tako se uspešno pripremi za snalaženje na tržištu rada“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U drugom panelu učestvovali su Vuk Radović jedan od osnivača besplatne neprofitne škole za prekvalifikaciju u IT sektor - IT Bootcamp osnovane 2018. godine u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Danijela Vučićević stručni saradnik za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke i učenica srednje škole iz Zaječara, Marija Stanojević.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti