Održan panel na temu: Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini?

U Privrednoj komori Vojvodine danas je održana panel na temu „Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini“. Panel je organizovan od strane Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodina i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“. Cilj održanog panela bio je da ukaže na mogućnost unapređenja položaja žena preduzetnica i značaj međusektorskog pristupa u kreiranju rodno osetljivih mera podrške preduzetništvu. 

„Odlukom Pokrajinske vlade iz 2020. godine po prvi put osnovan je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Žensko preduzetništvo je prepoznato kao ključna oblast rada ovog tela, sa ciljem da se osnaži uloga žena u privredi i biznisu“, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske Vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Potpredsednik Ćurčić je poručio da će Pokrajinska vlada i u ovoj godini doprineti neophodnim merama da se ambijent i okruženje koje se tiče poslovanja žena u Vojvodini unapredi i učini podsticajnijim i prihvatljivijim. On je ukazao na to da o značaju teme govori i analiza Fondacije „Ane i Vlade Divac“, čiji pokazatelji o trenutnom stanju u ovoj oblasti, u okviru naše pokrajine, ističu da preko 20.000 žena u Vojvodini jesu vlasnice ili suvlasnice 51 posto privrednih društava.   

„Zahvaljujući stabilnoj finansijskoj politici Vlade Republike Srbije mi svake godine uvećamo sredstva koja direktno odvajamo za podršku ženskom preduzetništvu. Tako je i u ovom budžetu. U prethodne dve godine, kroz konkurse Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, preko 170 miliona dinara usmereno je ženama preduzetnicama u Vojvodini“, podsetio je Ivanišević i dodao da se insistiralo na tome da je reč o preduzećima u kojima su žene donosioci odluka. 

„Fondacija „Ana i Vlade Divac“ ima decenijsko iskustvo u kreiranju i sprovođenju programa, projekata i aktivnosti koje su usmerene na ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa u društvu, pre svega žena i podsticanje njihovih preduzetničkih inicijativa. Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Analiza predstavlja odličnu osnovu za dalje planiranje podrške i razvoj povoljnijeg okruženja za poslovanje žena preduzetnica i kreiranje programa koji su usmereni na konkretne potrebe“, rekla je Ana Košel, direktorica Fondacije Ana i Vlade Divac.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je ukazao da je Privredna komora Vojvodine otvorena za svaku vrstu razgovora i organizovanje skupova, kako bi se upravo preduzetnici i preduzetnice zajedno sa donosiocima odluka suočili sa realnim problemima i radili zajedno na kreiranju još značajnijih mera podrške.

Na panelu je predstavljena Analiza o trenutnom stanju u privrednim subjektima u AP Vojvodini u kojima su žene vlasnice ili suvlasnice u iznosu većem od 51%, koju je izradila Fondacija „Ana i Vlade Divac“ za potrebe Pokrajinske vlade, u saradnji sa Unijom poslodavaca Vojvodine (UPV). Istraživanje je sprovedeno na teritoriji cele AP Vojvodine, a na osnovu analize izrađene su preporuke. Ova analiza, kako su istakli iz Fondacije ”Ana i Vlade Divac” predstavlja okvir, a može biti i polazna tačka za planiranje daljih programa podrške unapređenju položaja žena preduzetnica. Neizostavni aspekt su zajednički rad i partnerstva, a Fondacija upravo praktikuje dugi niz godina saradnju sa velikim kompanijama i javnim sektorom koji žensko preduzetništvo prepoznaju kao jedan od strateških razvojnih pravaca. 

Ekonomsko osnaživanje žena viđeno je kao put ka rodnoj ravnopravnosti, a ono što je još značajno jeste dobar postojeći strateški i zakonski okvir koji predstavlja važan segment na putu stvaranja uslova za bolji položaj žena preduzetnica.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti