Ravnopravan pristup tržištu rada za osobe sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom je predstavio usluge koje će biti dostupne osobama sa invaliditetom i poslodavcima u Novom Sadu i drugim delovima Vojvodine u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Projekat ima za cilj povećanje učešća osoba sa invaliditetom na tržištu rada i jačanje njihove ekonomske nezavisnosti.

„Projekat će pružiti psiho-socijalnu podršku i karijerno vođenje osobama sainvaliditetom, dok će poslodavci biti obučeni kako da stvore inkluzivno radno okruženje“, rekla je Jovana Krivokuća - Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditeom. „U narednih godinu dana u dve lokalne samouprave projekat će podržati inovativne „start-ap“ modele finansiranja i kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Putem portala www.zaposljavanje.fmi.rs, razvijenog uz podršku Evropske unije i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), koji služi za povezivanje osoba sa invaliditetom u potrazi za zaposlenjem sa potencijalnim poslodavcima, potencijalni kandidati će moći da kreiraju svoje profile i konkurišu za slobodna radna mesta, dok će poslodavci moći da biraju kandidate direktno sa platforme.

“Planirano je da Grad Novi Sad izdvoji 20 miliona dinara za prekvalifikacije u IT sektoru i prioritet će imati osobe sa invaliditetom, kojima ćemo omogućiti besplatne kurseve i zato se radujemo što danas postajemo deo ove price i ovog sjajnog projekta” izjavio je dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Grada Novog Sada.

Dr Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada je podsetila da je na nivou ove lokalne samouprave krajem prošle godine doneta odluka o pristupačnosti, koja će doprineti da u okviru ovog projekta radimo na prevazilaženju fizičkih barijera i istakla: “ Potrebna je primena standarda pristupačnosti kako na samim objektima, tako i na samim radnim mestima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.”

„Cilj je promovisanje tržišta rada koje je jednako za sve, a mediji su važni partneri u ovom procesu“, istakla je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Projekat Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Karitas Srbije, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije. Projekat će biti implementiran na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti