Flickr/Nenad Stojkovic

Flickr/Nenad Stojkovic

U okviru projekta "Youth 4 Inclusion, Equality and Trust" („Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje“) završene su prijave za program „Medijska pismenost mladih“. Projekat sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac i UNFPA Srbija u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO and UN Women, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN.

Na konkurs se prijavila 61 mlada osoba, a njih 40, starosti između 18 i 30 godina, je odabrano za učešće na trodnevnoj intenzivnoj obuci u maju i aprilu u Beogradu. Polaznici i polaznice će biti podeljeni u grupe i kroz četvoromesečni mentorski rad sa stručnjacima/kinjama iz oblasti medija, rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, izraditi 10 autorskih kampanja, koje će potom biti promovisane na omladinskim portalima. 

Kako bi se dodatno stavio akcenat na značaj medijske pismenosti i njen pozitivan uticaj, ovaj program je koncipiran sa ciljem da unapredi veštine i kapacitete mladih ljudi u ovoj oblasti, uz isticanje značaja kritičkog razmišljanja. Neke od tema koje će biti obrađene tokom trajanja programa odnose se na medijsko izveštavanje o rodno zasnovanoj diskriminaciji, onlajn govoru mržnje, dijalogu i prevenciji nasilja, toksičnom maskulinitetu, rodnoj ravnopravnosti, rodnim stereotipima i dr. 

Regionalna inicijativa Ujedinjenih nacija "Youth 4 Inclusion, Equality and Trust" osnažuje mlade ljude da se uključe u konstruktivne narative, ojačaju interkulturalni dijalog, inkluziju, rodnu ravnopravnost i stvore međusobno razumevanje i poverenje na Zapadnom Balkanu. UNDP, UNFPA, UNESCO, UN Women i relevantni partneri iz javnog sektora, medija, civilnog društva, akademske zajednice i kulture rade zajedno sa mladima na povećanju razumevanja i poštovanja različitosti u regionu, uz finansijsku podršku sekretara UN - Generalni fond za izgradnju mira.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti