Podsticajna sredstva iz lokalnog fonda u Novom Pazaru za sve poljoprivrednike koji su ispunili uslove konkursa

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji u Novom Pazaru sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac sa Regionalnom razvojnom
agencijom Sandžaka SEDA i gradom Novim Pazarom, potpisani su ugovori sa korisnicima koji su se prijavili na konkurs za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede. Fond je osnovan uz podršku Projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem višegodišnje podrške malim poljoprivrednicima koji teško dolaze do drugih izvora za finansiranje svoje proizvodnje.
„Kroz lokalni fond za razvoj poljoprivrede podržaće se svi koji su se prijavili na konkurs, a ispunjavaju uslove. Shodno tome Grad je uložio dodatna sredstva u Fond i ukupno će biti podržano 23 poljoprivrednika sa preko 6,7 miliona dinara. Korisnici će ova sredstva moći da upotrebe za nabavku nove ili polovne opreme i mehanizacije potrebne za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, nabavku stoke i živine, kao i košnica, pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, podizanje zasada voćaka, vinove loze i povrtarskih kultura. Uz grejs period do kraja 2023. godine, korisnici će sredstva beskamatno vraćati u Fond, sa mogućnošću korišćenja dodatnih subvencija od 10% ukoliko ih vrate u celosti do kraja 2024 godine“ izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.
Novi Pazar je jedna od 13 opština u kojoj je osnovan fond uz podršku USAID-a, čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju grad Novi Pazar i Fondacija Ana i Vlade Divac. Sredstva koja korisnici vraćaju u Fond ostaju lokalnim samoupravama da ih u narednim godinama koriste kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane.
„Veoma smo srećni što se fond u Novom Pazaru tako uspešno realizuje i što već pokazuje potencijal koji ima za rast i održivost, i mogućnost da se svake godine iz njega finansira sve veći broj poljoprivrednika. Ovi podsticaji su namenjeni poljoprivrednicima koji za investiranje obično moraju da koriste sopstvena sredstva jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav vid podrške od strane opštine upravo rešava taj problem i omogućava da se do povoljnih finansijskih sredstava dođe na transparentan i jednostavan način“ izjavio je Ahmet Halilagić, regionalni koordinator Projekta Velika mala privreda.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti