Održan prvi ciklus treninga pod nazivom „Medijska pismenost mladih"

U okviru projekta "Youth 4 Inclusion, Equality and Trust" („Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje“) održan je prvi od ukupno dva ciklusa trodnevnog treninga pod nazivom „Medijska pismenost mladih“. Na konkurs se prijavila 61 mlada osoba, a njih 40, starosti između 18 i 30 godina, dobilo je priliku da učestvuje na intenzivnoj obuci u Beogradu. Zahvaljujući ovom treningu, mladi iz različitih krajeva Srbije imali su priliku da steknu znanje o medijskoj pismenosti, osnovama digitalnih medija, kritičkog mišljenja, medijskom izveštavanju o slučajevima nasilja nad ženama, Bodyright kampanji, kao i portretu manjinskih identiteta u medijima i pop kulturi. 

„Smatram da je ponuđeni trening jako važan za mlade jer im daje priliku da se detaljnije upoznaju sa osnovama medijske pismenosti, kao i da upoznaju koncepte koje intuitivno već poseduju, ali i da kroz razgovor „aktiviraju“ kritički aparat. Medijska pismenost je izrazito važna za mlade, s obzirom da medijski, virtuelni svet, predstavlja veliki i veoma bitan deo njihove svakodnevice i izrazito je važno da mladima ponudimo što više alata kako bi se što bolje u tom istom svetu pronašli“, izjavila je Marina Zec, glavna i odgovorna urednica Oblakoder magazina.         

Kako medijska pismenost podrazumeva i praktično iskustvo, mladi će imati priliku da stečena znanja primene u autorskim kampanjama koje će raditi uz mentorsku podršku stručnjaka/kinja iz oblasti medija, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava. Glavni rezultati obuke „Medijska pismenost mladih“ biće 10 kampanja koje će potom biti promovisane na omladinskim portalima.

„Smatram da je projekat „Medijska pismenost mladih“ izuzetno koristan i da će pomoći mladim ljudima da razviju veštine koje im nedostaju i da kasnije svojim kampanjama podstaknu pozitivne promene u društvu. Tokom dva dana trajanja treninga učesnici/e su imali/e priliku da uče i razgovaraju o različitim temama, od osnova medijske pismenosti do kreiranja kampanja, sa akcentom na rodno zasnovano nasilje i nasilje nad drugim manjinskim grupama“,  izjavila je Lena Bogdanović ispred organizacije Centar E8.

Trening je sproveden u okviru projekata koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac i UNFPA Srbija u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO and UN Women, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN.

Regionalna inicijativa Ujedinjenih nacija "Youth 4 Inclusion, Equality and Trust" osnažuje mlade ljude da se uključe u konstruktivne narative, ojačaju interkulturalni dijalog, inkluziju, rodnu ravnopravnost i stvore međusobno razumevanje i poverenje na Zapadnom Balkanu. UNDP, UNFPA, UNESCO, UN Women i relevantni partneri iz javnog sektora, medija, civilnog društva, akademske zajednice i kulture rade zajedno sa mladima na povećanju razumevanja i poštovanja različitosti u regionu, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti