Maturantima Poljoprivredno - veterinarske škole grantovi za podsticaj poljoprivrede

Oština Svilajnac, Fondacija Ana i Vlade Divac i Poljoprivredno - veterinarska škola sa domom učenika "Svilajnac" organizovali su danas info
sesiju i predstavljanje „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika”. Učenicima završnih razreda škole najavljen je konkurs za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava za podršku i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koji će biti otvoren od 24. aprila.

Iz fonda vrednosti 1.700.000 dinara se pobednicima konkursa na kraju školske godine doniraju sredstva za rad. Konkursu prethodi edukacija i rad sa mentorom u školi, kako bi mladi naučili da izrade sopstveni poslovni plan, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i dobijanje podsticajnih sredstava za razvoj svog porodičnog gazdinstva.

Krajem februara, Fondacija Ana i Vlade Divac i opština Svilajnac osnovali su zajednički fond za dodelu grantova mladim poljoprivrednicima, maturantima srednje poljoprivredne škole, koji dolaze kako iz Svilajnca tako i iz okolnih opština. Osnivanje „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika” podržao je projekat „Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA sa ciljem pomoći mladima koji žele da se bave poljoprivredom i razvijaju svoju proizvodnju.

“Na konkurs će moći da se prijave svi zainteresovani učenici završnog razreda Poljoprivredno - veterinarske škole koji su članovi registrovanog poljoprivrednog domaćinstva tako što popune prijavu i predaju je kod profesora-mentora. Oni čiji poslovni plan komsiija proglasi najboljim, dobijaju donaciju u vrednosti do 300,000 dinara koje mogu da iskoriste za nabavku poljoprivredne mehanizacije i grla, kao i drugih sredstava za unapređenje svoje proizvodnje”, izjavio je Milijan Maraš, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

“Fondacija sa partnerima godinama realizuje projekte namenjene podršci poljoprivrednicima, prepoznavši potrebu da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici. Nastavljamo sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, s toga pozivamo i ostale opštine da se pridruže ovom projektu i pruže podršku mladima koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom.“, dodao je Milijan.

“Pored donacija, ono što je posebno značajno kod ove aktivnosti je pomoć mladim poljoprivrednicima da nauče da razmišljaju tržišno i unapređuju proizvodnju. Razumevanjem dostupnih mogućnosti finansiranja i izazova tržišta, biće spremniji za sve ono što ih očekuje kao mlade preduzetnike”, izjavio je Saša Rašković, regionalni koordinator Projekta Velika mala privreda.

„Danas smo ovde da vam zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, uz podršku lokalne samouprave, predstavimo ovaj projekat i pozovemo vas da se prijavite na konkurs za podelu sredstava sa kojima ćete moći da unapredite svoje poljoprivredno gazdinstvo. Mi kao škola, podržaćemo sve koji su zainteresovani, kako kroz pomoć pri popunjavanju prijava i izrade biznis plana, tako i na svakom koraku do realizacije“ izjavio je Dejan Milunović, direktor
Poljoprivredno - veterinarske škole sa domom učenika "Svilajnac".

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti