Druga obuka „Medijska pismenost mladih" održana u Beogradu

U okviru projekta „Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje“ ("Youth 4 Inclusion, Equality and Trust") održana je druga dvodnevna obuka pod nazivom „Medijska pismenost mladih“. 

Osnovni cilj ove obuke bio je osnaživanje mladih kroz razvijanje kritičkog mišljenja kako bi samostalno mogli da se orijentišu u medijskom prostoru i bolje razumeju okruženje u kojem funkcionišu masovni mediji. Važan deo obuke bio je posvećen različitim načinima pridobijanja pažnje publike i procesima kreiranja lažnih vesti i manipulativnih medijskih narativa. 

Kao rezultat obuke 40 mladih su osnaženi da prepoznaju neadekvatno izveštavanje, govor mržnje i poziv na nasilje u različitim formama medijskog sadržaja. Upoznati su sa Kodeksom novinara Srbije, Zakonom o javnom informisanju u medijima i pozitivnim medijskim propisima, kao i odgovornošću medija, naročito pri izveštavanju o osetljivim društvenim grupama i temama.

S posebnim osvrtom na tragične događaje koji su se odigrali u Beogradu i Mladenovcu nekoliko dana ranije, ovi mladi ljudi imali su priliku da na konkretnom primeru diskutuju o načinima profesionalnog, ali i neadekvatnog medijskog izveštavanja, kao i zloupotrebi medija u kontekstu senzacionalizma i populizma.

Kako bi znanje stečeno na obuci mogli odmah praktično da primene, učesnici ovog projekta će, uz mentorsku podršku stručnjaka/kinja iz oblasti medija, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, u narednim mesecima raditi na kreiranju autorskih kampanja. Tako će finalni rezultati obuke „Medijska pismenost mladih“ biti pokazani kroz 10 kampanja koje ćemo promovisati na omladinskim portalima.

Obuka je organizovana u okviru projekata koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac i UNFPA Srbija u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO and UN Women, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN.

Regionalna inicijativa Ujedinjenih nacija "Youth 4 Inclusion, Equality and Trust" osnažuje mlade ljude da se uključe u konstruktivne narative, ojačaju interkulturalni dijalog, inkluziju, rodnu ravnopravnost i stvore međusobno razumevanje i poverenje na Zapadnom Balkanu. UNDP, UNFPA, UNESCO, UN Women i relevantni partneri iz javnog sektora, medija, civilnog društva, akademske zajednice i kulture rade zajedno sa mladima na povećanju razumevanja i poštovanja različitosti u regionu, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti