MALIM KORACIMA DO VELIKIH ZVEZDA NBA zvezde sa školarcima u Beogradu povodom 100 godina košarke u Srbiji

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a povodom 100 godina košarke u Srbiji, organizovala je događaj „Malim koracima do velikih zvezda“ u OŠ „20. oktobar“.

Osnovci su danas imali priliku da se druže sa svetskim i domaćim NBA zvezdama Vladem Divcem, Bogdanom Bogdanovićem, Taž Mek Vilijams Frenklin i Ajzejom Ostin, koji su im preneli svoja iskustva na putu do vrha, koji je počeo baš u školskim klupama, a nastavio u najboljoj svetskoj košarkaškoj ligi. Tim povodom, prisutne je pozdravio Nj.E. Kristofer R. Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država:

„Koju god karijeru izabrali kao svoj životni poziv, najvažnije je da budete deo tima. A, to je posebno bitno u košarci. Ono što se može reći za zvezde koje su sa nama ovde danas, i za Divca, Bogdana, Taž i Ajzeu je da svi oni znaju sa košarkaškom loptom, ali i da su mnogo radili da bi postigli ovakav uspeh. Stoga, iako nisu zaigrali za Seltikse, nećemo im zameriti to", rekao je ambasador SAD-a u Srbiji, Kristofer Hil i poručio prisutnim učenicima OŠ “20. oktobar” da svaki put kada budu imali matematičke nedoumice razmisle kako bi ih njihovi omiljeni sportisti, ovde prisutni, rešili. 

Pored proslavljenih košarkaša i ambasadora, gostima i učenicima su se obratili i direktor OŠ „20. oktobar“ Branislav Nedeljković kao i Dragan Filipović, načelnik školske uprave Beograda, koji su istakli značaj obrazovanja i škole kao institucije koja ima ulogu da prepozna interesovanja i potencijale svojih učenika, kao i da ih orhrabri i osnaži u ostvarivanju njihovih želja i mogućnosti.

„Trofejna vitrina najbolje svedoči o tome koliko se sport neguje u ovoj školi, a ja ću se potruditi da se ta tradicija nastavi„ istakao je Branislav Nedeljković, direktora OŠ „20. oktobar“.

Dragan Filipović, načelnik školske uprave Beograda izrazio je posebnu zahvalnost Fondaciji Ana i Vlade Divac i Ambasadi SAD-a i dodao: „Ono što košarka nudi mladima jeste da budu timski igrači i nauče na uspone i padove. Deco budite snažni, pametni, donosite odluke, ali uvek imajte neke svoje uzore u životu. Neka ovi gosti budu vaš motiv da se bavite sportom, da budete dobri“

Posebno je istaknut značaj sporta i podsticanja timskog duha među učenicima još od najranijeg doba, naglašavajući važnost saradnje škola sa sportskim klubovima, kao i sa roditeljima i trenerima. 

„Košarka je više od sporta, pogotovo kad se osvrnem na periode devedesetih, naši uspesi su ljudima davali posebnu snagu da nađu nešto pozitivno i motivaciju da nastave dalje u tim teškim vremenima. Današnji igrači su mnogo bolji nego što smo mi bili i to je lepota košarke, ona napreduje svaki dan. Ima razlike između košarke tada i sada, ali to je igra lepa za gledanje uvek“ izjavio je Vlade Divac bivši NBA igrač i reprezentativac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac.

Košarka, sport u kom je naša zemlja jedna od najuspešnijih u svetu, prvi put se u Srbiji igrala pre sto godina, kad je Vilijam Vajland u Beograd doneo prvu košarkašku loptu i održao predavanje u OŠ „Kralj Petar I“. OŠ „20. oktobar“ jedna je od škola koja je iznedrila naše najbolje košarkaše i svetske legende i čiji su učenici reprezentativci i osvajači medalja, buduće zvezde. Tom prilikom je svoje male tajne osnovcima podelio i Bogdan Bogdanović, NBA igrač i reprezentativac Srbije, koje je svoje prve sportske korake napravio baš u ovoj školi.

Svako ima neki svoj put do uspeha, neki svoj san i svako je radio naporno da dođe do ostvarenja sna, bilo je uspona i padova ali je važno da ostaneš na istom putu i da znaš gde ti je fokus“ izjavio je Bogdanović.

Ovaj poseban događaj, koji je bio ispunjen inspirativnim razgovorima između učenika i košarkaških legendi, podržan je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i tom prilikom su svoja iskustva sa učenicima podelili i Taj Mek Vilijams Frenklin, dvostruka WNBA šampionka i reprezentativka SAD i Ajzeja Ostin, američki košarkaš, motivišući mlade da se bave sportom i da nikada ne odustaju od svojih snova.

„Postoji mnogo poteškoća kada si žena u košarci, jer je to mahom muški sport, ali košarka mi je dala samopouzdanje i snagu. Imala sam tu čast da 1999. godine upoznam Gordanu Grubin i ona je bila merilo kako žene u Srbiji igraju košarku. Danas vidim da su žene u košarci mnogo jače i spremnije, naše žene su vrlo sposobne i naučene pravim vrednostima koje neguju na terenu” izjavila je Taž Mek Vilijams Frenklin.

Nakon što su podelili svoje „male tajne velikog uspeha“, košarkaši su na sportskom terenu zaigrali sa učenicima basket, otkrivši im neke od svojih najslavnijih poteza i trikova. 

Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu organizuje na temu 100 godina košarke u Srbiji, gde ćemo upoznavati srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti