Direktorka USAID-a i Vlade Divac sa košarkašima u kolicima za posao po meri

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer i bivši NBA košarkaš i reprezentativac Vlade Divac, osnivač Fondacija Ana i Vlade Divac, prisustvovali su događaju „Košarka u kolicima i bazar preduzetništva“ koji je organizovan u Beogradu početkom maja. Na parketu Dinamika, susreli su se sa igračima košarkaškog kluba Crvene Zvezde u kolicima „Singidunum“, gde ih je bodrio američki ambasador Kristofer Hil.

Divac i Pauer su se, uz podršku bivšeg košarkaša i trenera Vladimira Kuzmanovića, oprobali u ovom sportu i vešto odigrali malu utakmicu u kolicima, i zajedno sa igračima poslali jasnu poruku da se uz podršku tima i međusobnu saradnju, mogu prevazići barijere.

“Tek sam stigla u Srbiju i presrećna sam što sam upoznala Vlada i njegovu sjajnu suprugu Anu, koji su stvorili ovu Fondaciju koja je godinama veran partner USAID-a. Volim što oboje ulažete resurse ali i što se trudite da se lično vaš glas čuje i pokušavate da napravite konkretne zakonske promene. Impresionirana sam da vidim ovde kako radite sa osobama sa invaliditetom i kako promovišete humanitarnost u Srbiji. Ponosna sam!” - izjavila je Samanta Pauer, direktorka USAID-a.

Podsećajući na tragediju koja je zadesila Srbiju početkom meseca kada su stradala deca u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Divac je izjavio je saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u tragedijama u Srbiji:

“Imamo tužnu nedelju iza nas. Vreme je kada treba da budemo svi zajedno i zahvaljujem se USAID-u koji je u proteklih trideset godina pomagao našu fondaciju i našu zemlju, što u finansijskom što u logističkom smislu. Oni su naši najveći i najzaslužniji partneri, i veliko hvala njima i američkom narodu na pomoći koju su nam pružali. Naravno, iskreno se nadam da ćemo dobru saradnju ostvarivati i u budućnosti”, naveo je Vlade Divac.

“Na marginama” su održani razgovori sa predstavnicima socijalnih preduzeća “Naša kuća”, “Liceulice” i “Evo ruke” koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, na temu izazova sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju prilikom zapošljavanja, a sve u sklopu USAID-ovog četvorogodišnjeg projekta “Posao po meri” koji uz podršku USAID-a implementira Forum mladih sa invaliditetom u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Centrom za samostalni život invalida Srbije i Smart kolektivom.

Diskusiji su se priključili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer R. Hil i direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam, gde su zajedno sa košarkašima razgovarali o položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada, preprekama pri zapošljavanju kao i aktuelnom USAID-ovom projektu koji upravo ima za cilj ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti